Een archeoloog vergelijkt een gevonden fossiel kaakbot (links) met een kaakbot van huidige ratten (rechts)
NOS Nieuws

Fossielen van reuzenrat ontdekt in Oost-Timor

In Oost-Timor hebben archeologen fossielen gevonden van reuzenratten. Het gaat om de grootste rattensoort die ooit is ontdekt, zo'n tien keer zo groot als bestaande ratten.

De ratten waren net zo groot als kleine honden en konden tot vijf kilo zwaar worden. De huidige ratten wegen zo'n halve kilo.

Ratten eten

De rattensoort is ongeveer duizend jaar geleden uitgestorven. Er wonen al 46.000 jaar mensen op het eiland Timor, dus de dieren hebben er jarenlang naast mensen geleefd.

De onderzoekers hebben botten gevonden met sneden erin en brandplekken erop. Dat wijst erop dat de ratten werden gegeten door mensen.

Ontbossing

De reuzenratten zijn waarschijnlijk uitgestorven doordat mensen op Oost-Timor meer gebruik gingen maken van metalen voorwerpen. Daarna vond op veel grotere schaal ontbossing plaats, waardoor het leefgebied van de ratten steeds kleiner werd.

De Australische archeologen, die de botten hebben gevonden, vinden dat laatste opvallend. "Meestal sterven diersoorten uit door de jacht, niet door ontbossing. Tegelijkertijd vindt er nu ook op grote schaal ontbossing plaats in Indonesië en op Papua-Nieuw-Guinea. Dat kan dus leiden tot het uitsterven van meer diersoorten."

De fossiele botten (midden) zijn een stuk groter dan die van huidige rattensoorten (uiterst links en rechts)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl