NOS Nieuws

Warmste 6 november ooit

Gisteren was de warmste 6 november ooit. In De Bilt werd om 23.20 uur een temperatuur van 17,1 graden Celsius bereikt en dat was sinds het begin van de metingen in 1901 nog niet voorgekomen op 6 november.

Het warmste moment van de dag viel laat. De hele middag schommelde de temperatuur in De Bilt tussen de 15 en 16 graden, maar omdat achter de regenbuien van gisteravond warme lucht zat, liep het kwik aan het einde van de dag nog een beetje op.

De temperaturen blijven het hele weekend relatief hoog voor de tijd van het jaar. De komende dag wordt het 15 tot 18 graden. Er kunnen wel een paar buien vallen. Zondag is het droger en wordt het opnieuw een graad of 15.

Vlinders

De hoge temperaturen hebben ook gevolgen voor de natuur. "De afgelopen week zijn er negentien verschillende soorten dagvlinders gemeld", zegt bioloog Arnold van Vliet van de Natuurkalender. "Normaal gesproken zijn er rond deze tijd in het jaar nog maar een paar soorten die zich bij hoge temperaturen laten zien."

Van Vliet waarschuwt ook dat er veel teken zijn. "De teken zijn nog erg actief en er worden veel mensen gebeten. Dus ga je naar het bos om de mooie kleuren te bekijken, check jezelf dan na afloop op de aanwezigheid van teken."

In het Arboretum, een botanische tuin in Wageningen, zijn door het zachte weer nog steeds vlinders actief.

  • Kars Veling
    De atalanta
  • Kars Veling
    De dagpauwoog
  • Kars Veling
    Het bonte zandoogje
  • Kars Veling
    Een klein koolwitje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl