NOS Nieuws

'Toen het over armoede ging, werd de paus emotioneel'

Straatkrant Utrecht interviewt paus Franciscus

Marc heeft een rozenkrans om terwijl hij in Utrecht de daklozenkrant Straatnieuws verkoopt. Het is een cadeautje van paus Franciscus, zegt hij.

De Utrechter was vorige week in het Vaticaan om de paus te interviewen voor zijn blad, het eerste vraaggesprek van Franciscus met een Nederlands medium. Het verhaal is inmiddels afgedrukt en zo verkoopt Marc vandaag de krant met het bijzondere interview.

"De paus is een heel gewone man. En vooral lief. Het voelt als een hele eer dat ik hem heb gesproken", zegt Marc.

Het gesprek duurde een klein uur. "We werden naar een zaal gebracht waar we even moesten wachten. De paus kwam binnen met een grote envelop bij zich. Hij gaf ons een hand waarna we zijn gaan zitten en hij de vragen beantwoordde."

Marc is onder de indruk van de manier waarop Franciscus "de armoede op de wereldkaart zet". De laatste vraag die Marc stelde was of er een wereld mogelijk is zonder armoede. "Toen de paus daar antwoord op gaf, werd hij bijna een beetje emotioneel."

Warme broodjes

De straatkrantverkoper is niet gelovig zegt hij, maar "omdat het zo'n enerverende dag is" heeft hij vandaag voor een keer de rozenkrans om. "De paus gaf die toen we afscheid namen."

Het interview wordt overgenomen door straatkranten in veel andere landen. "Dit verhaal gaat de hele wereld over", zegt Marc trots. Het exclusieve vraaggesprek met de kerkvorst spreekt in Utrecht veel mensen aan. Marc: "De kranten vliegen als warme broodjes over de toonbank".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl