Dick Drayer / NOS
NOS Nieuws

Bonaire wil minder witte Nederlanders

  • Dick Drayer

    Correspondent Antillen

  • Dick Drayer

    Correspondent Antillen

De toon in de aanloop naar het staatkundig referendum op Bonaire is gezet. Inwoners die af willen van Nederland doen dat onder de slogan: 'Minder witte Nederlanders!' Een bord met die tekst staat prominent langs de weg in de hoofdstad Kralendijk.

Op 18 december mogen de inwoners van Bonaire hun mening geven over de huidige band met Nederland. Het eiland was vroeger onderdeel van de Nederlandse Antillen, maar is sinds 2010 een bijzondere gemeente onder Haags gezag.

Veel Bonairianen zijn ontevreden over de manier waarop Nederland het eiland bestuurt. Een deel van hen dwong via langdurige protestacties een referendum af. Daarin mogen de kiezers zich uitspreken over de vraag of ze het eens zijn met de invulling die in 2010 is gegeven aan de directe band met Nederland.

Makamba's

Het zijn vooral de tegenstanders die zich roeren op het eiland. Ze vinden dat Nederland het eiland opnieuw heeft gekoloniseerd. Ze willen af van al die makamba’s, zoals witte Nederlanders worden genoemd; er zouden er na 2010 te veel zijn bij gekomen.

Op sociale media is ondertussen een stevige discussie ontstaan over de makamba-slogan. De tegenstanders begrijpen de ophef daarover niet. Nederland zegt volgens hen immers hetzelfde over asielzoekers en Marokkanen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl