Russische onderzoekers tussen wrakstukken van de neergestorte Airbus AFP
NOS Nieuws Buitenland

Britten onderschepten verdachte gesprekken over crash Egypte

Britse inlichtingendiensten hebben gesprekken tussen moslimextremisten in de Sinaï onderschept. Dat melden meerdere Britse media. Op grond van die informatie vermoeden de Britten dat iemand kort voor vertrek van het vliegveld van Sharm-el-Sheikh een bom in de laadruimte van het vliegtuig heeft geplaatst. 

Volgens de The Telegraph kon uit die gesprekken zelfs worden afgeleid dat er een grote terroristische aanslag was gepleegd. The Telegraph spreekt van IS-strijders, de BBC van militanten.

The Times

Het meest gedetailleerd is het bericht in de The Times. Afgelopen woensdag zouden de VS en Groot-Brittannië in een gezamenlijke operatie satellieten hebben ingezet om elektronische communicatie tussen extremisten tussen Syrië en de Sinaï te onderscheppen. De toon en de inhoud van de gesprekken die werden opgevangen, zouden analisten ervan hebben overtuigd dat een passagier of een medewerker van het vliegveld een bom aan boord heeft gebracht. 

Volgens dezelfde krant heeft de Britse regering al bijna een jaar twijfels over de beveiligingsmaatregelen op Sharm-el-Sheikh, vermoedelijk op grond van een inspectiebezoek van een groep Britse veiligheidsexperts eind vorig jaar.

Britten onderschepten verdachte gesprekken.

Analyse

Op basis van informatie van inlichtingendiensten besloot de Britse regering woensdag alle vluchten van Britse luchtvaartmaatschappijen uit Sharm-el-Sheikh te schrappen. 

Egypte en Rusland zeggen dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken. Vooral Rusland reageerde geïrriteerd op uitlatingen van de Amerikaanse en Britse regering dat het neerstorten van het toestel zaterdag vermoedelijk door een bomaanslag is veroorzaakt.

STER reclame