Een animatie van het nieuwe Collectiegebouw
NOS Nieuws

Boijmans krijgt toch hypermodern collectiegebouw

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Robert Bas

    Verslaggever

Het Museum Boijmans van Beuningen krijgt een hypermodern collectiegebouw. De gemeenteraad van Rotterdam heeft groen licht gegeven voor de bouw van het pand, dat straks de gehele collectie van het kunstmuseum moet herbergen.

Het collectiegebouw wordt gebouwd naast het museum en vervangt de huidige kunstdepots. Die zijn verouderd en er is verschillende keren waterschade geweest.

In het nieuwe gebouw is straks niet alleen een groot deel van de 70.000 oude en nieuwe meesterwerken uit de collectie van Boijmans van Beuningen te zien, ook kunnen particuliere verzamelaars er hun eigen collectie tonen. In het pand komt ook horeca. Jaarlijks worden er 90.000 bezoekers verwacht.

Een stichting betaalt de bouwkosten van 60 miljoen euro. De gemeente betaalt de komende veertig jaar 2,5 miljoen euro per jaar mee aan het kunstdepot.

Museumpark

Aan het besluit van de Rotterdamse raad is jarenlange discussie vooraf gegaan. Tegen het opvallende ontwerp van architect Winy Maas is weinig weerstand, maar er was wel verzet tegen de beoogde locatie in het Museumpark. Landschapsarchitecten vinden dat het Museumpark wordt aangetast. Het Erasmus MC is ook tegen de komst van het Collectiegebouw. Jonge patiënten van de afdeling kinderpsychiatrie zouden last hebben van het ronde, spiegelende gebouw.

Vanwege het verzet was lang onduidelijk of de gemeenteraad zou instemmen met de plannen. Pas toen coalitiepartner Leefbaar Rotterdam deze week 'om' ging, was er een meerderheid voor de bouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl