Bloemen bij de plek waar Mitch Henriquez werd gearresteerd
NOS NieuwsAangepast

Mitch Henriquez 'gigantisch mishandeld' door agenten

De Arubaan Mitch Henriquez, die in juni overleed door politiegeweld, had bij zijn arrestatie onder meer een gebroken strottenhoofd opgelopen. Dat staat volgens de advocaat van Henriquez' nabestaanden in het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche, dat aan het Openbaar Ministerie is gestuurd. Advocaat Gerald Roethof heeft het rapport ingezien en vertelde erover bij Pauw.

Henriquez is volgens hem "gigantisch mishandeld". Behalve een gebroken strottenhoofd als gevolg van een nekklem had de Arubaan bloeduitstortingen bij zijn slaap, zijn neus en zijn geslachtsdeel. Ook had hij twee gebroken ribben, maar dat kan volgens de advocaat ook komen door pogingen hem te reanimeren.

Advocaat: 'Als je het sectierapport leest, schrik je ervan'

In het rapport worden volgens Roethof verschillende redenen genoemd waarom de Haagse politie Henriquez wilde arresteren, waaronder openbare dronkenschap, verstoring van de openbare orde, bedreiging en niet voldoen aan een bevel. De bedreiging was volgens de advocaat een misverstand: "Hij heeft een flauwe grap gemaakt. Hij greep naar zijn geslachtsdeel en zei dat hij een wapen had. Er waren agenten die dat niet serieus namen, maar enkele anderen zeiden dat ze zich zeer bedreigd voelden."

De arrestatie van Mitch Henriquez werd vastgelegd op camera

Ik kan op geen enkele manier inzien waarom het op deze manier moest.

Gerald Roethof, advocaat

De vijf agenten die door het OM worden verdacht, mogen hun proces in vrijheid afwachten. Dat kan volgens Roethof nog heel lang duren. "De officier van justitie kiest er niet voor om de agenten te dagvaarden en in een openbare zitting met getuigen te verhoren. Nee, de advocaten van de agenten mogen eerst bij een onderzoeksrechter hun onderzoekswensen indienen en pas als die zijn uitgevoerd, gaan we verder."

Roethof zegt dat er zo veel getuigen zijn, dat het met deze aanpak wel twee of drie jaar duurt voordat de zaak kan worden behandeld. "Ik begrijp niet dat het OM de familie zo lang in onzekerheid houdt. Dit heb ik nog nooit gezien in een zaak van gewelddadig overlijden."

Geweldsmonopolie

Als het geweld niet van de politie was gekomen, maar van particuliere beveiligers, hadden de verdachten volgens Roethof al lang vastgezeten. Ze zouden dan in detentie hun proces hebben moeten afwachten, zei hij. Ze zouden ook minimaal worden vervolgd voor doodslag; nu worden de agenten verdacht van mishandeling met de dood tot gevolg of dood door schuld. Dat zijn lichtere verdenkingen.

De advocaat erkent dat agenten anders worden behandeld omdat de politie het geweldsmonopolie in de samenleving heeft. "Maar een geweldsmonopolie creëert ook extra verantwoordelijkheden. Je moet er terughoudend mee omgaan. Ik kan op geen enkele manier inzien waarom het op deze manier moest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl