Koninklijke Nederlandse Munt in de geldproblemen

Medewerkers van de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht zijn geschokt door de reactie van staatssecretaris Wiebes. Die sluit niet uit dat Koninklijke Munt binnenkort wordt opgeheven.

In antwoord op een vraag van een journalist antwoordde de staatssecretaris dat Nederlandse euromunten net zo goed buiten Nederland geslagen kunnen worden. "Ik vind het belangrijk dat er gekeken wordt of het bedrijf op deze manier voort moet," zei Wiebes.

Losgeraakte pesos

Vandaag werd bekend dat het eeuwenoude Staatsbedrijf in grote financiële problemen verkeert. Volgens een woordvoerder van het bedrijf komt dat door een megaorder uit Chili die fout gelopen is. De onderneming zegt dat de problemen inmiddels onder controle zijn en verwacht dat de order verder goed kan worden afgehandeld.

Werknemers noemen de verdere zorgen van de staatssecretaris dan ook onterecht. "Dit bedrijf is uniek in Nederland, want wij zijn het enige bedrijf dat geld mag maken", zegt Patrick Verleun die verantwoordelijk is voor vormgeving bij de KMN. "Wij leveren topkwaliteit."

Volgens Verleun is de order in Chili mislukt door een samenloop van omstandigheden. Er ontstonden problemen tijdens het transport van de munten. Door een fout bij het verpakken raakten de munten los. De Koninklijke Munt probeert de schade te verhalen bij de toeleverancier van de verpakkingsbedrijven.

1567

Voor 1 april volgend jaar neemt de staatssecretaris een besluit over de toekomst van de Nederlandse Munt. De werknemers hopen op een goede oplossing zodat het bedrijf kan blijven voortbestaan. "Het zou zonde zijn als alle kennis verloren gaat. We maken al munten sinds 1567."  

STER reclame