Het gebombardeerde ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz
NOS Nieuws

Onderzoek AzG: geen enkele reden voor aanval Kunduz

Er was geen enkele reden voor de aanval op het traumaziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz op 3 oktober. Dat schrijft de hulporganisatie in een intern onderzoek naar de aanval van de Amerikaanse luchtmacht. Volgens de organisatie waren er op die dag geen gewapende strijders op het ziekenhuisterrein en werd er ook niet vanaf het complex geschoten.

Bij de aanval kwamen zeker dertig mensen om, onder wie dertien medewerkers en tien patiënten schrijft AzG. Zeven lichamen zijn nog niet geïdentificeerd. Het feitenoverzicht van AzG beschrijft dat patiënten verbrandden in hun bedden, anderen werden beschoten terwijl ze het brandende gebouw ontvluchtten.

Geen wapens

De organisatie benadrukt dat er een overeenkomst met alle partijen in het conflict is om de neutraliteit van het ziekenhuis te respecteren, op basis van het internationale humanitaire recht. "Ons ziekenhuis was volledig functioneel op het moment van de aanval, met chirurgische procedures in volle gang", zegt internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen Joanne Liu. "Het verbod op wapens in het ziekenhuis werd gerespecteerd en de medewerkers van het ziekenhuis hadden de volledige controle over het terrein."

  • Artsen zonder Grenzen
    Kliniek Artsen zonder Grenzen na luchtaanval
  • Artsen zonder Grenzen
    Kliniek Artsen zonder Grenzen voor luchtaanval

De aanval heeft grote gevolgen voor het ziekenhuis. "Door de aanval kunnen we niet langer patiënten uit de regio zorg bieden, terwijl dat nu zo hard nodig is. Onder de 105 patiënten die we ten tijde van de luchtaanvallen behandelden, waren strijders van beide partijen en burgers, onder wie vrouwen en kinderen", zeg Liu.

Amerikaans onderzoek

Voor het onderzoek voerde AzG zestig gesprekken met Afghaanse en internationale medewerkers die in het ziekenhuis werken. Daarnaast is interne en openbare informatie geanalyseerd, waaronder foto’s van voor en na de aanval, e-mails en gegevens van telefoongesprekken.

Ook de Verenigde Staten doen onderzoek naar de luchtaanval, maar AzG heeft daar bedenkingen bij en blijft pleiten voor een onafhankelijk onderzoek via een online petitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl