Dit stel heeft als eerste het 'relatie-certificaat' gekregen

In een stadsdeel van Tokio is een stap gezet richting het erkennen van homoseksuele stellen. Zij kunnen in Shibuya een "relatie-certificaat" aanvragen. Twee vrouwen, Hiroko Masuhara en Koyuki Higashi, zijn het eerste stel in Japan dat het document heeft gekregen.

De twee vrouwen zien de uitreiking van het document als een belangrijk signaal naar homoseksuelen in Tokio. "Ik hoop dat dit niet alleen een stap voorwaarts is voor Tokio, maar dat hierdoor heel Japan een betere woonplek zal worden," zei Higashi.

Betere maatschappij

Shibuya staat in Japan bekend als een liberale woonwijk met relatief veel buitenlandse inwoners. Bij het treinstation werd een groot billboard neergezet met de tekst: "Wij steunen Shibuya, dat met het certificaat een betere maatschappij nastreeft, waarin men mannen, vrouwen en diversiteit respecteert."

"Wij steunen Shibuya, dat met het certificaat een betere maatschappij nastreeft, waarin men mannen, vrouwen en diversiteit respecteert." Reuters

Het initiatief in Shibuya is al meteen opgevolgd in het aangrenzende stadsdeel Setagaya. Daar is na de aankondiging van Shibuya ook het relatie-certificaat ingevoerd.

De stellen zijn niet wettelijk aan het document gebonden, maar men hoopt dat het certificaat homoseksuele stellen dezelfde maatschappelijke status zal geven als getrouwde stellen. Naast de symbolische waarde heeft het document volgens Japanse media ook een praktisch nut: het kan homoseksuele koppels helpen om procedures in ziekenhuizen en in de huursector te vereenvoudigen.

Ik hoop dat dit niet alleen een stap voorwaarts is van Tokyo, maar dat hierdoor heel Japan een betere woonplek zal worden.

Koyuki Higashi

In Japan kunnen alleen heterostellen trouwen. De Japanse grondwet schrijft voor dat een huwelijk alleen kan plaatsvinden met toestemming van beide geslachten. Higashi en Masuhara zeggen nog te dromen van de dag dat het homohuwelijk geaccepteerd wordt in Japan.

STER reclame