Minister Schultz onthult 130-kilometerbord ANP

Automobilisten mogen volgend jaar op veel meer plekken 130 kilometer per uur rijden. Op nog eens negentien trajecten gaat de nieuwe maximumsnelheid gelden, meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu. 

Daarmee ligt het aantal snelwegen waar de maximumsnelheid geldt vanaf februari op 61. Nu is 130 kilometer per uur nog op minder dan de helft van de snelwegen (49 procent) toegestaan. 

24 uur per dag

Onder de negentien trajecten die erbij komen, zijn onder meer twee delen van de A28 tussen Hoogeveen, Assen en Groningen en tussen Zwolle, Harderwijk en Amersfoort.

Er zit ook een deel van de A2 in Brabant en Limburg bij. Het deel van deze snelweg tussen Amsterdam en Utrecht is niet meegeteld. Minister Schultz wil de snelheid hier ook verhogen, maar daar loopt nog een rechtszaak over. 

Niet overal mag 24 uur per dag 130 kilometer per uur worden gereden. Op 10 procent van de nieuwe trajecten is dat alleen 's nachts het geval. 

Volgende stap

"Met deze uitbreiding van de 130-wegen zetten we een volgende stap in ons snelhedenbeleid", zegt minister Schultz. 

"We streven ernaar dat we uiteindelijk op 77 procent van de snelwegen 130 kilometer per uur kunnen rijden. We krijgen steeds langere, aaneengesloten trajecten waar je 130 mag rijden. Het beeld op de snelwegen wordt daarmee eenduidiger."

Het ministerie heeft 2 miljoen euro opzijgezet voor de invoering van de maatregel. Daarmee worden de kosten gedekt van het plaatsen en weghalen van 480 verkeersborden, de aanpassing van 66 panelen op spitsstroken en de vervanging van 960 hectometerpaaltjes. 

STER reclame