EPA

In 2010 en 2015 startte de Tour de France in respectievelijk Rotterdam en Utrecht. Als het aan Limburg ligt, duurt het niet lang voordat La Grande Boucle weer Nederland aandoet. Maar door de uitspraken van KNWU-directeur Huib Kloosterhuis lijkt daar een stokje voor gestoken te worden.

De wielerbond wil namelijk een bedrag van 140.000 euro van Tour-organisatie ASO, want anders "kijken we toch lekker op televisie naar de Tour".

En die laatste opmerking schoot in het verkeerde keelgat van de provincie Limburg, die al enige tijd lobbyt voor het binnenhalen van een Touretappe. "Ik heb hoogst verbaasd de opmerking aangehoord van de directeur van de KNWU", aldus gedeputeerde van state Ger Koopmans tegen de NOS. 

Prudhomme begon er in juli al over.

Gedeputeerde van State Ger Koopmans

Koopmans vind het, op zijn zachtst gezegd, geen logische uitspraak. "Dat is hetzelfde als de directeur van de KNVB die zegt: dan doen we toch lekker geen WK. Of de tennisbond die zegt dat ze deelname aan Wimbledon maar laten schieten. Zoiets."

"Wij willen heel graag een Touretappe naar Limburg halen", herhaalt Koopmans de wens van de provincie. Om die reden was er afgelopen zomer nog een delegatie van Limburg aanwezig in de Tour. "Christian Prudhomme begon er toen al over. Over dit punt. Dat de KNWU geld wilde hebben. Toen zei ik al dat ik het zou bespreken met de KNWU."

Er volgt snel een afspraak tussen Limburg en de KNWU. "We spreken elkaar over twee weken. Dan staat dit punt op de agenda."

Limburg verbaasd over uitspraken KNWU

Het is de provincie om het even wannéér de Tour Limburg aandoet. "Wij stellen ons flexibel op. We hebben gezegd tegen de ASO: als jullie er klaar voor zijn, zijn wij er klaar voor. Wij noemen er geen jaartal bij, want dan maak je het alleen maar ingewikkelder. Dat waardeert de ASO. Prudhomme zei: stelden meer plaatsen zich maar zo op."

Tot de opmerking van KNWU-directeur Kloosterhuis leken er geen kinken in de kabel. "Provinciale Staten heeft zich ook al uitgesproken vóór de komst van de Tour naar Limburg." Lang leek het erop dat de 104de editie in 2017 in Duitsland zou starten. Maar onlangs haakte Münster af en in Dusseldorf lijkt het plan te stranden in de gemeenteraad. Dus wat betreft 2017 is het nog afwachten.

Maar hoe staat Limburg eigenlijk tegenover het eventueel betalen van een bijdrage door de ASO aan de KNWU? "Daar moeten we eerst met de KNWU over praten. Maar ik ben geen voorstander van zaken die de kosten gaan verhogen." 

KNWU wil geld zien van Tourorganisatie

STER reclame