Een militair van het Zuid-Sudanese leger
NOS Nieuws

VN: nieuwe burgeroorlog dreigt in Zuid-Sudan

Het leger en rebellen in Zuid-Sudan vullen hun wapen- en munitievoorraden aan en schenden daarmee het vredesakkoord dat ze in augustus tekenden. Dat staat in een rapport van de VN-Veiligheidsraad waarin persbureau Reuters inzage heeft gehad.

Bovendien kan een plan van president Kiir om nieuwe provincies te stichten, leiden tot een nieuwe golf van geweld in het Afrikaanse land, zeggen experts in het rapport. Er zijn nu tien provincies. Kiir wil dat het er 28 worden. Daarmee ondermijnt hij de afspraken uit augustus, zegt de VN.

"Zuid-Sudan heeft een lange geschiedenis van bloedige gevechten over regionale grenzen", zeggen de experts. "Met de komst van nieuwe provincies kan de burgeroorlog weer oplaaien."

Wapenembargo

Die burgeroorlog brak in 2013 uit, nadat Kiir zijn vice-president Machar ervan had beschuldigd een coup te willen plegen. Machar werd ontslagen, waarna de stammenstrijd in het land hoog opliep en meer dan 10.000 mensen om het leven kwamen.

Deze zomer ondertekenden de partijen een vredesakkoord, maar sindsdien beschuldigen Kiir en Machar elkaar van het schenden van de afspraken. De VN-Veiligheidsraad heeft al gedreigd met een wapenembargo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl