NOS Wielrennen

Actie KNWU: vanzelfsprekend of belachelijk?

KNWU wil geld zien van Tourorganisatie

De Nederlandse wielerbond KNWU wil nog 140.000 euro hebben van de ASO, de organisator van de Tour de France. Voor de Tourstart in Utrecht. "De ASO moet zich gewoon houden aan de regels die in Nederland gelden", zegt KNWU-directeur Huib Kloosterhuis.

Een oud-voorzitter van de wielerbond, Joop Atsma, is een andere mening toegedaan. "Een belachelijke actie."

Regels zijn regels, zeggen ze bij de KNWU. "Het is nou eenmaal de afspraak dat iedereen die een wielerwedstrijd in Nederland organiseert, een bepaald bedrag af moet staan aan de bond. Dat geldt voor de Ronde van Drenthe, maar ook voor de Tour de France", aldus Kloosterhuis. "De ASO is op de hoogte van die regels, maar kiest ervoor om zich daar niet aan te houden", meent de directeur van de Nederlandse wielerbond.

"Dan kijken we de Tour toch lekker op TV"

Maar of het ook daadwerkelijk zo is dat de ASO zich aan die regels moet houden en of de hoogte van het bedrag wel normaal is, dat weet Kloosterhuis niet zeker. "Nee, dat proberen we nu te toetsen via de arbitragezaak bij de UCI." Kloosterhuis stuurde al wel de rekening naar de ASO. "Daar hebben we al in april vorig jaar met de ASO over gecommuniceerd."

Rotterdam wilde wel betalen, Utrecht niet

Die woorden worden echter tegengesproken door Natalja Talitsch, woordvoerster van de Tourstart in Utrecht. "In november vorig jaar kregen we 'out of the blue' van de KNWU een drieregelig briefje met daarin de vraag of we even 140.000 euro wilden betalen. Daar zijn we niet mee akkoord gegaan omdat wij alleen faciliteerden, niet organiseerden. We hebben daarna de ASO op de hoogte gesteld dat we de KNWU naar hun hadden doorverwezen. De ASO was best wel bereid om iets van afdracht te doen, maar niet zoveel", zegt Talitsch.

Overigens ging het in eerste instantie ook zo bij het Grand Départ van Rotterdam in 2010. "De KNWU wilde 50.000 euro van ons plus tribunekaarten en VIP-kaarten", herinnert Hans den Oudendammer, directeur van Rotterdam Topsport zich. "50.000 euro terwijl zij niet betrokken waren bij de organisatie. Alleen voor goodwill dus, solidariteit met de bond. Dat bedrag vonden wij te hoog, uiteindelijk hebben we ze ongeveer de helft gegeven. Daar waren ze niet blij mee, maar ze gingen toch maar akkoord."

'Een heel slecht verhaal'

De KNWU probeerde het nu dus op dezelfde manier, maar omdat Utrecht niet wilde betalen werd de stap naar de ASO gemaakt. Joop Atsma, oud-voorzitter van de KNWU en voormalig bestuurslid van de UCI, hekelt de handelswijze van de wielerbond. "Dit is een heel slecht verhaal", zegt hij. "De KNWU had nooit zo'n nota achteraf bij de ASO neer moeten leggen en moet de arbitragezaak bij de UCI onmiddellijk stopzetten."

Atsma: slecht voor wielersport in Nederland

Slecht voor imago Nederland

Volgens Atsma is de actie van de wielerbond slecht voor het imago van ons land en zal het de kans op mogelijke starts van grote rondes in de toekomst verkleinen. "Een volstrekt verkeerd signaal dat contraproductief werkt. We kunnen de klok wel weer terugzetten. De organisatie van de Tour, Vuelta of Giro zit echt niet te wachten op zulke acties, dan kiezen ze wel voor een ander land."

Kloosterhuis maakt zich er niet zo druk om. "Dan kijken we de Tour de France toch op tv? Misschien moet je je afvragen of de Tour niet gewoon in Frankrijk moet worden gehouden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl