Strijders van Islamitische Staat AFP

Tweede Kamerleden willen opheldering over uitspraken van een lid van een Syrische activistengroep. De man zei vandaag voor de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken dat een hooggeplaatst lid van Islamitische Staat vanuit de Syrische stad Raqqa onderweg is naar Nederland of Duitsland.

Volgens de verklaring van Abu Mohammed (een schuilnaam), van de groep Raqqa is Being Slaughtered Silently, is de man tussen de 30 en 40 jaar oud. Mohammed zegt dat de man zich binnen IS bezighoudt met de veiligheids- en informatiedienst en zes weken geleden vertrok uit Raqqa.

"Hij komt niet naar uw land om vrede te stichten", zei Mohammed.

Bedreiging

Onder meer de ChristenUnie wil duidelijkheid. "We willen van de ministers van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken opheldering of deze man bekend is bij hen en wat het Openbaar Ministerie doet", zegt Kamerlid Joël Voordewind. 

Hij wil ook weten of er onderzoek wordt gedaan om te kijken of deze man een bedreiging is voor de veiligheid in Nederland. "En mocht hij in Nederland zijn, waarom is hij dan niet opgepakt?"

Terreurbestrijders

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zegt tegen de Volkskrant dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor de komst van een IS-terrorist. Volgens de NCTV lijken de uitspraken van Abu Mohammed te slaan op een ouder, breder circulerend en terugkerend bericht.

De groep Raqqa is Being Slaughtered Silently bestaat uit activisten die via sociale media informatie verspreiden over de situatie in Raqqa, de 'hoofdstad' van IS.

STER reclame