NOS Nieuws

'Sinaasappelsap net zo slecht als cola'

's Ochtends een verse jus bij het ontbijt is niet per se gezond, zegt de Gezondheidsraad. In de vandaag uitgebrachte 'Richtlijnen goede voeding' staat dat fruitsappen een verhoogde kans op diabetes geven. Ze bevatten vaak een hoog suikergehalte, net als frisdrank. Een glas sinaasappelsap is net zo ongezond als een glas cola.

Vice-voorzitter Daan Kromhout van de Gezondheidsraad legt uit hoe dat zit: "De suikers in vers geperste jus worden meteen in het lichaam opgenomen omdat ze in vloeibare vorm zijn. Daardoor kunnen ze door het lichaam ook meteen als vet worden opgeslagen." Als mensen een te hoog vetpercentage krijgen, lopen ze een licht verhoogd risico op diabetes.

Als mensen fruit eten, gaat de opname in het lichaam veel trager.

Voedingscentrum

Ook het Voedingscentrum herkent zich in het advies van de Gezondheidsraad. Volgens een woordvoerder drinken mensen er snel te veel van: "Als je een sapje drinkt, duurt het langer voordat je een verzadigd gevoel hebt. Als je de sinaasappels op een bord zou leggen die in een sapje gaan en ze opeet, dan zit je veel sneller vol".

Sap blijkt minder gezond

Smoothies zijn wat haar betreft wel gezonder, omdat er meer vezels in zitten: "Maar in het algemeen geldt dat je fruit beter in vaste vorm kunt eten."

Het advies van de Gezondheidsraad gaat ook in op alternatieven voor fruitsap: thee of gefilterde koffie. Water kan natuurlijk ook altijd. Of, zoals de Raad het formuleert: "Er zijn geen gegevens waaruit blijkt dat consumptie van water leidt tot een effect of verband houdt met ziekte."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl