Met de speciale politie-app kunnen agenten diverse persoonsgegevens opvragen
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Zorgen om veiligheid nieuwe politie-app

De speciale mobiele politie-app, die vanaf volgend jaar door 33.000 agenten wordt gebruikt, vormt een levensgroot gevaar. Dat zegt Jaap-Henk Hoepman, directeur van het Privacy & Identity Lab van de Radboud Universiteit Nijmegen, tegen Omroep Gelderland.

Volgend jaar krijgen agenten op straat de beschikking over een app op hun telefoon waarmee direct persoonsgegevens opgevraagd kunnen worden. Nu moeten agenten daarvoor naar een politiebureau. Straks kan op straat meteen bekeken worden of er boetes openstaan, of er een strafblad is en of de juiste identiteit is opgegeven.

Gevaarlijk

"Zeer gevoelige informatie dus", zegt Hoepman. "En gevoelige informatie is interessant voor criminelen. Wat me zorgen baart is dat de agenten de telefoon ook privé gaan gebruiken. Het is al moeilijk zat om in hackers een beschermde omgeving buiten de deur te houden, maar 33.000 agenten die een telefoon met toegang tot zeer gevoelige informatie privé gaan gebruiken, dat is niet handig."

Hoepman wijst op de verschillende manieren waarop kwaadaardige software toegang zou kunnen krijgen tot politiegegevens. Een agent kan rechtstreeks benaderd worden met een mailtje, waarin staat dat er een update beschikbaar is. Criminelen zetten in die update schadelijke software. Maar het kan ook zijn dat een malafide app-ontwikkelaar er per ongeluk achterkomt dat hij toegang heeft tot een telefoon van de politie.

Politievakbond ook bezorgd

Ook de politievakbond ACP is bezorgd over de app en hoopt dat de telefoons goed beschermd zijn tegen hackers. "Ieder systeem kent zijn zwakheid", reageert voorzitter Gerrit van de Kamp tegen persbureau ANP. "In deze techniek zitten risico's. De politie is hier ook op gewezen. Wij hopen dat ze bij de politie hier goed naar hebben geluisterd en maatregelen hebben genomen. De praktijk zal het leren."

De Nationale Politie zegt dat de telefoon veilig is omdat voor toegang tot de gevoelige gegevens ingelogd moet worden. Voor privégebruik moet ook worden ingelogd en zo blijft het gebruik gescheiden.

Advertentie via Ster.nl