NOS Nieuws

Kamer wil opheldering over invloed banken op wetgeving

De Tweede Kamer wil opheldering van minister Dijsselbloem over de invloed van banken op wetgeving. Behalve de oppositie willen ook de regeringspartijen PvdA en VVD duidelijkheid over een bericht in NRC Handelsblad.

Volgens de krant heeft ING vorig jaar belangrijke onderdelen van een wet geschreven die Nederlandse banken fiscale aftrek geeft voor coco's, een nieuw type obligatielening. De wet zou de banken een belastingvoordeel opleveren van 350 miljoen euro per jaar.

Ook zou Dijsselbloem bewust niet bij de Europese Commissie hebben gemeld dat er mogelijk sprake was van staatssteun.

Politici horen de wet te schrijven en niet bankiers.

PvdA-Kamerlid Nijboer

PvdA-Kamerlid Nijboer wil van zijn partijgenoot Dijsselbloem weten hoe de wet tot stand is gekomen. "Politici horen de wet te schrijven en niet bankiers." Hij benadrukt dat hij Dijsselbloem kent als iemand die stevig durft in te grijpen in de financiële sector.

Zijn VVD-collega De Vries voegt eraan toe dat wetten niet door het bedrijfsleven horen te worden geschreven. Ze vindt het goed dat met het bedrijfsleven over wetten wordt overlegd, maar volgens haar moet er duidelijkheid komen over hoe het in dit concrete geval is gelopen.

Bankensector fatsoeneren

SP-leider Roemer vindt de gang van zaken rond de wet de wereld op zijn kop. "Als de minister het schrijven van wetten wil uitbesteden, dan wil ik ook wel een wet schrijven, maar dan om de bankensector te fatsoeneren."

D66-woordvoerder Koolmees wil "transparantie" over hoe dit is gegaan. Ook maakt hij zich zorgen over mogelijke staatssteun. Dat de bankenlobby zich met veel wetten bemoeit, is volgens D66 op zichzelf niet erg.

GroenLinks-Kamerlid Grashoff hekelt de "nauwe samenwerking tussen het ministerie en een heel groot bedrijf". En dat de wet niet is gemeld bij de Europese Commissie vanwege eventuele staatssteun, geeft volgens GroenLinks fors te denken. "Het lijkt erop dat er wat te verbergen is."

Het ministerie zegt in een reactie dat ING inderdaad heeft meegepraat, maar dat dat is gebeurd ook namens andere banken. "En we laten ons niet de wet voorschrijven." Volgens Financiën is er geen sprake van ongeoorloofde staatssteun. Het ministerie benadrukt dat ook andere landen deze constructie kennen.

'Wij zijn gevraagd om mee te denken over de wet'

ING tevreden met resultaat

ING-topman Hamers begrijpt de ophef niet. Volgens hem is het heel gebruikelijk dat banken gevraagd wordt om mee te denken, maar is het aan de minister om te beslissen wat hij met de informatie doet.

Hamers zegt dat het initiatief voor de nieuwe wet van Dijsselbloem uitging. De minister wilde de fiscale aftrekbaarheid van de rente op de coco's gelijktrekken met de wetgeving in de ons omliggende landen, zegt Hamers.

"We zijn tevreden over het resultaat, dat ervoor gezorgd heeft dat we in vergelijking met de andere banken in Europa een gelijk speelveld hebben. ING is een heel grote bank buiten Nederland. Dertig procent van onze activiteiten zit in Nederland, 70 procent buiten Nederland, vooral in Europa."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl