Autobanden
NOS Nieuws

Bandengruis blijkt grote milieuvervuiler

Autobandengruis is een van de grootste veroorzakers van vervuiling door microplastics, kleine deeltjes plastic die in het milieu terechtkomen. Uit Duits en Noors onderzoek blijkt dat een derde tot de helft van het rondzwervend microplastic bestaat uit slijtstof.

Een Nederlandse automobilist verslijt gemiddeld een kilo autoband per jaar. Daardoor komt in Nederland ieder jaar zo'n duizend ton bandengruis in het oppervlaktewater terecht. Dat staat gelijk aan ongeveer 130.000 autobanden of een bandenstapel van 25 kilometer hoog. De rest van het gruis blijft achter op het asfalt of zit in de lucht als fijnstof.

In Duitsland en Noorwegen verslijten automobilisten gemiddeld bijna twee keer zo veel banden, blijkt uit het onderzoek.

Mosselen

De hoeveelheid bandengruis die in het oppervlaktewater terechtkomt is mogelijk schadelijk voor de gezondheid, zegt milieuwetenschapper Ad Ragas in het NOS Radio 1 Journaal. "Het gruis belandt uiteindelijk in de zee, waardoor mensen die bijvoorbeeld mosselen eten het weer kunnen binnenkrijgen."

Hoe gevaarlijk dat is voor de gezondheid van mensen of zeedieren is volgens Ragas niet duidelijk. "We weten niet precies hoe schadelijk die deeltjes zijn. Dat wordt nog onderzocht."

In ieder geval is duidelijk dat de microplastics niet in de zee thuishoren, zegt Ragas. "Dat betekent niet dat we moeten ophouden met autorijden, maar misschien kan het asfalt anders worden vormgegeven zodat plasticdeeltjes worden afgevangen. Mogelijk ligt er ook een uitdaging voor bandenontwikkelaars."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl