NOS Nieuws

Ook onregelmatigheden bij uitstoot CO2 van Volkswagens

Bij het Volkswagenconcern zijn nieuwe onregelmatigheden aan het licht gekomen. De directie komt nu zelf met het bericht naar buiten dat er ook "niet verklaarbare onregelmatigheden" zijn vastgesteld bij de uitstoot van koolstofdioxide.

De kwestie kan betrekking hebben op maximaal 800.000 auto's, meldt de VW-top in zijn eerste bericht. De economische schade wordt nu al geschat op 2 miljard euro.

De onregelmatigheden bij de vaststelling van de CO2-uitstoot kwam volgens het concern aan het licht bij het grondige onderzoek binnen het bedrijf na het schandaal over de uitstoot van stikstofdioxide. In 11 miljoen dieselauto's van VW zit software die bij het testen van de uitstoot van stikstofdioxide de resultaten manipuleert en gunstiger voorstelt.

De schade van die affaire is, onder meer door koersverliezen, opgelopen tot zo'n 6,5 miljard euro.

Benzine-auto's

Volgens Duitse media gaat het ook nu overwegend om dieselauto's, maar zijn er voor het eerst ook benzine-auto's in het spel. Het zou gaan om auto's uit de bouwjaren 2013, 2014 en 2015.

Een auto-expert van de Duitse omroep ARD meldt dat er ook VW's bij zijn die gelden als bijzonder zuinig, zoals de Golf Bluemotion.

Belastingvoordeel

De hoeveelheid uitstoot van CO2 is in sommige landen van groot belang, omdat rijden in een minder vervuilende auto belastingvoordeel oplevert. Dat is ook in Nederland het geval. Juist voor de uitstoot van kooldioxide, het belangrijkste broeikasgas, zijn de afgelopen jaren in Europa de regels steeds strenger geworden.

VW heeft nader onderzoek aangekondigd om zo snel mogelijk de omvang van de nieuwe onregelmatigheden te kunnen vaststellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl