Kees van der Staaij (SGP), Sybrand Buma (CDA) en Arie Slob (ChristenUnie) voor aanvang van het debat in de Tweede Kamer over de herziening van het belastingstelsel
NOS Nieuws

Kabinet kiest voor christelijke partijen in belastingdeal

Het kabinet gokt op een deal over het Belastingplan 2016 met de drie christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP, vertellen bronnen rond de coalitie aan de NOS. Daarmee wordt niet in eerste instantie geprobeerd D66 en GroenLinks tevreden te stellen. Zoals een betrokkene in de wandelgangen zei: "We gaan niet over groen maar over God."

Politiek verslaggever Ron Fresen: "Officieel zullen ze het aan het begin van de onderhandelingen natuurlijk nooit toegeven, maar er is gekozen voor een afspraak met de christelijke partijen omdat een afspraak met hen, iets extra's doen voor eenverdieners, tamelijk overzichtelijk is."

Het kabinet is op zoek naar een meerderheid in de Eerste Kamer voor het Belastingplan 2016. In dat plan hebben VVD en PvdA 5 miljard lastenverlichting verdeeld over verschillende inkomensgroepen, werkenden en niet-werkenden.

Niet tevreden

De drie christelijke partijen zijn niet tevreden over die verdeling. Zij vinden dat er meer geld moet naar de eenverdieners, de gezinnen waar één persoon zorgt voor het inkomen.

SGP-leider Van der Staaij: "Het gaat om een half miljoen gezinnen. Die hebben bijvoorbeeld bijzondere zorgtaken voor hun kinderen of in hun omgeving, of ze kunnen gewoon geen werk vinden. Deze gezinnen vind je door het hele land en bij alle politieke partijen."

SGP en ChristenUnie: geen jaren vijftig, aanrecht en spruitjes

D66 en GroenLinks vinden extra voordeel voor eenverdieners maar niets. D66-leider Pechtold: "Laat dit niet ten koste gaan van werkenden die wel zorg, werk en opvoeding combineren, want dan gaan we terug in de tijd. Het betekent dat we de vrouw weer op achterstand zetten en dat vind ik onacceptabel."

"GroenLinks en D66 zouden eens bij die gezinnen langs moeten gaan", vindt ChristenUnie-leider Slob. "Dan stoppen ze wel met iedere keer de jaren vijftig, het aanrecht en spruitjes erbij te halen". De ChristenUnie wil overigens ook meer 'vergroening' ofwel milieumaatregelen in het belastingplan.

Staatssecretaris Wiebes heeft gezegd dat hij bereid is 100 miljoen euro belastingvoordeel door te schuiven naar de eenverdieners. Maar dat vinden Slob en Van der Staaij nog niet genoeg. Ze noemen het allebei een openingszet van Wiebes.

Niet zo veel zin

VVD-fractievoorzitter Zijlstra wil wel snel weten of de christelijke partijen voor het Belastingplan gaan stemmen. Zijlstra: "Het heeft niet zoveel zin om allerlei zaken te verzinnen die geen effect hebben op de stemmingen. Wiebes heeft gisteravond aangegeven wat hij kan doen, daar zit niet zoveel ruimte meer in."

Samsom beaamt dat het 'hogere politiek' is wat er nu gebeurt. "Ja, maar dat wisten we van tevoren. Dit is een groot en belangrijk onderwerp met veel verschillende wensen bij de partijen."

Ron Fresen: "D66 is altijd een trouwe bondgenoot van het kabinet geweest, en VVD en PvdA moeten een ideologische drempel over. Dus het voelt wel wat ongemakkelijk."

Samsom en Zijlstra: op zoek naar steun

Volgende week debatteert de Tweede Kamer verder over het Belastingplan, en de week daarop zijn de stemmingen. Daarna buigt de Eerste Kamer zich erover, en moet blijken of er echt een meerderheid vóór stemt. Die stemming is vlak voor de kerstvakantie en de jaarwisseling, op 18 december.

In de wandelgangen wordt er onder oppositiepartijen zelfs gespeculeerd over het wegstemmen van het Belastingplan. Dan moet het kabinet met een noodwet komen.

"Het gaat nu al hard tegen hard, en ze zijn nog maar net begonnen. De tijd dringt want over twee weken moet het eigenlijk wel geregeld zijn", aldus Ron Fresen. "Maar partijen in de Eerste Kamer hebben wat dit betreft liever een rustige kerst en zullen noodprocedures proberen te vermijden."

Hoe ziet een 'christelijke' meerderheid in de Eerste Kamer er uit?

VVD13
PvdA8
CDA12
CU3
SGP2
Totaal (van de 75 zetels)38

Hoe ziet een 'groene' meerderheid in de Eerste Kamer er uit?

VVD13
PvdA8
D6610
GL4
CU3
Totaal (van de 75 zetels)38
Kabinet komt deel oppositie tegemoet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl