Overstromingen in Jemen

Jemen: normaal is het een droog land aan de Golf van Aden, maar nu wordt het geteisterd door regen, hoge golven en rukwinden. De orkaan Chapala kwam er vandaag aan land. Jemen is zwaar getroffen, zegt correspondent Sander van Hoorn. 

"In de kustregio waar de orkaan aan land kwam zijn rivieren buiten hun oevers getreden en veranderd in kolkende watermassa's. In veel straten staan auto's onder water. Mensen proberen een droge plek te vinden op daken van auto's en huizen."

De orkaan is inmiddels verder landinwaarts getrokken en wat in kracht afgenomen, vertelt Van Hoorn. "Het is met name de regen die nu nog veel problemen veroorzaakt. Nog meer dan de wind." Chapala begon als een orkaan van de vijfde categorie. Het is daarmee de zwaarste storm die ooit in de regio is waargenomen.

Modderstromen

Voordat de orkaan aan land kwam, waren veel mensen volgens hem al naar hooggelegen gebied gevlucht. "Maar het grote probleem is dat het woestijngebied is. Er is in een dag net zoveel water gevallen als normaal in een heel jaar. Dat kan de grond niet in en het stroomt van de bergen af waardoor er enorme modderstromen ontstaan."

Die modderstromen bereiken vervolgens de steden, waar van alles onder water en modder komt te staan. "Er zijn weinig doden gevallen. Eigenlijk alleen op een eiland voor de Jemenitische kust waar de storm gisteren overheen trok."

Land in oorlog

Het land is niet voorbereid op het natuurgeweld, zegt Van Hoorn. "Het is een land in oorlog. Zonder functionerende regering. In sommige delen heeft die nog wel iets te vertellen, maar in andere gebieden zitten rebellen. Vooral daar kan je je afvragen of ze de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in de afwatering."

Het land was al voor een groot deel afhankelijk van voedselhulp van de Verenigde Naties door de burgeroorlog die er woedt. De gevechten zijn door de storm wel gestopt. "Je kunt je voorstellen dat bombarderen in zo'n storm niet makkelijk gaat, net zoals mortieren afschieten en vechten in ondergelopen straten. Maar de situatie zal er na deze cycloon niet beter op worden."

STER reclame