ANP

Het gaat bij lange na niet lukken om dit jaar 3000 Groningse huizen aardbevingsbestendig te maken. Minister Kamp schrijft aan de Tweede Kamer dat die afspraak te ambitieus is geweest.

In de eerste helft van dit jaar zijn maar 535 woningen versterkt. Dat is iets meer dan de helft van het geplande aantal in die periode. De planning is inmiddels bijgesteld naar ruim 2300 woningen dit jaar, maar volgens Kamp zal ook dat te optimistisch blijken.

Vergunningen

Volgens de minister hebben alle betrokken partijen de doorlooptijd van het proces onderschat. Het duurt lang om met de bewoners overeenstemming te bereiken over de werkzaamheden en ook het verkrijgen van de benodigde vergunningen kost tijd.

Daar komt bij dat zo'n 1650 huurwoningen behalve versterkt, ook energieneutraal gemaakt moeten worden. Die combinatie is ingewikkeld en daardoor tijdrovend.

Alders

"Ik vind het met name zeer vervelend voor de inwoners van Groningen", schrijft Kamp. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG), Hans Alders gaat nu een voorstel doen voor een andere aanpak.

Bewoners zullen eerder worden betrokken bij de plannen. Ook zullen er langere doorlooptijden worden gehanteerd.

STER reclame