NOS NieuwsAangepast

5 vluchtelingen, 100 dagen: wat gebeurt er #nadevlucht?

Duizenden vluchtelingen komen wekelijks naar Nederland. Hoe ze hier komen, dat horen we vaak. Maar wat gebeurt er met ze na de vlucht, als ze hier aankomen? NOS op 3 volgt vijf vluchtelingen honderd dagen. Mogen ze hier blijven en zo ja, wat willen ze hier doen?

We vertellen hun verhaal op Instagram: volg @nadevlucht.

Dit zijn de vijf mensen die je de komende tijd kunt volgen:

"Ik wil heel graag filmmaker worden. Ik studeerde Media Studies in Syrië en heb al een paar korte films gemaakt. Ik hoop dat ik hier aan de New York Film Academy in Amsterdam kan doorstuderen."

"Iedereen is hier erg aardig maar ik word gek van het gebrek aan privacy. Ik verlang naar een eigen douche. En ik zou ook wel wat meer vrienden willen hebben. Daarom ben ik ook zelf Nederlands aan het leren via het internet. Ik heb een sterke wil dus ik kom er wel."

"In Syrië had ik een eigen computerwinkel en deed ik vrijwilligerswerk. Ik gaf geld aan mensen in nood. Nu krijg ik hier geld terwijl ik helemaal niet in nood ben. Ik ben jong en sterk en wil aan het werk."

"Ik dacht altijd dat ik hier weer met computers zou gaan werken maar het grappige is: Nederlanders zijn gek op mijn eten. Dus misschien word ik wel kok. Dat is niet mijn keuze, maar jullie keuze."

"Ik was chirurg in opleiding in Syrië. We moesten vluchten omdat het niet meer veilig genoeg was voor mijn zwangere vrouw. We dromen van een eigen kamer en een baan. Ik wil hier als arts aan de slag en mijn vrouw wil graag zuster worden."

"We willen niet thuiszitten en alleen maar slapen en eten. Dat is geen leven voor ons. We willen onderdeel worden van de samenleving. En als het veilig genoeg is gaan we weer terug naar Syrië."

"Ik ben professioneel kunstenaar. Mijn schilderijen zijn nog in Syrië. Het was te gevaarlijk om ze mee te nemen op de vlucht, want ik schilderde ook naaktportretten. Over honderd dagen spreek ik hopelijk een beetje Nederlands."

"Ik wil zo snel mogelijk weer verder met mijn kunst. Zodat ik kan werken aan een kleine expositie. Vierkante, abstracte schilderijen met veel blauw, de kleur van de zee. Zo zie ik dat voor me."

Volg Razan, Fadi, Nabeel, Belal en Layale de komende tijd op Instagram via @nadevlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl