Koen Bouwman tijdens de testwedstrijd in Rio op 16 augustus
NOS Wielrennen

Wielerparcours Rio wordt 'toch wel heel erg lastig'

Ze trokken de favela's van Rio de Janeiro in. Ze deden zelfs nog wat werk voor het goede doel. Maar de hoofdmoot van de reis van de Nederlandse wielerselectie naar Brazilië was een verkenning van het olympische parcours. "En dat is toch wel heel zwaar."

Bondscoach Johan Lammerts landde dinsdagmiddag weer in Nederland. Vier dagen lang verkende hij de wegen rond Rio, waar op 6 en 7 augustus gestreden wordt om olympisch goud op de weg. Drie dagen later staat de tijdrit op het programma.

"Iedereen is onder de indruk van het parcours. Het is toch wel heel zwaar. Het wordt een heel lastige wedstrijd."

Klim van 8 kilometer

De opvolger van Aleksander Vinokoerov zal een klimmer zijn, zo constateerde Lammerts, die in augustus het parcours ook al verkende. "Er zit een flinke klim in van acht kilometer lang. Met een stijging van acht tot tien procent. Die moet drie keer beklommen worden. Nou, we kennen ieders kwaliteiten."

Lammerts bekeek het parcours met Robert Gesink, Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk.

Eerst de Tour, dan naar Rio

De puntjes op de spreekwoordelijke i zijn ook gezet. "We hebben met de renners besproken hoe we de voorbereiding gaan doen. De meesten zullen tot 25 juli eerst de Tour rijden, dat is toch nog steeds de belangrijkste wedstrijd in ieders agenda. Er is nog een mogelijkheid dat ze Clásica San Sebastián rijden en daarna, de zondag voor de Olympische Spelen, vliegen we naar Rio."

Los van de jetlag verwacht Lammerts geen aanpassingsproblemen voor zijn equipe. "De weersomstandigheden zijn vergelijkbaar met die in Nederland dan. Qua klimaat zit er ook niet zo heel veel verschil in. Het zal 25 tot 30 graden zijn, niet warmer."

Slechts één tijdrijder?

Naast het trio dat het parcours verkende, staan bij de mannen ook de namen van Wout Poels en Bauke Mollema in Lammerts' boekje. En natuurlijk die van Tom Dumoulin, die misschien wel als enige de tijdrit gaat rijden.

Belangrijk: de twee tijdrijders moeten volgens de regels uit de wegselectie komen. Dus een klimmer moet de tijdrit rijden. "We weten dat Tom Dumoulin een tijdrijder van wereldklasse is. Dus hij staat op 1. En de tweede tijdritplaats? Misschien dat ik die wel niet ga invullen. Je kijkt wel naar de kansen van iedereen."

Van der Breggen, Vos

Ook voor de vrouwen is het erg lastig. Lammerts bekeek het parcours met Chantal Blaak, Lucinda Brand, Anna van der Breggen, Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten. Het lijkt op het oog een race voor Van der Breggen, die op de WK nog naar zilver fietste in de wegrace.

De dames moeten één keer die beklimming op, de Vista Chinesa. "Er zijn weinig wedstrijden voor vrouwen die zó lastig zijn. Dit parcours is geschikt voor Anna. Maar ook voor Marianne", sloot Lammerts deelname van Marianne Vos niet uit.

Vos besloot op het laatste moment niet mee te gaan op verkenning. "Op dit moment was het voor haar te inspannend om even heen en weer te vliegen naar Rio. We moeten geduld hebben met Marianne." Lammerts verwacht de meervoudig wereldkampioene nog dit jaar terug op de fiets, al heeft ze haar veldritseizoen gecanceld. "Ik ben niet haar coach en sta ook niet heel erg dicht bij haar, maar ik verwacht dat ze niet binnen al te lange termijn terug op de fiets zit. Nog dit jaar."

31 mei

Het is nog even wachten op de definitieve selectie voor Rio. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen mag Lammerts vier renners aanwijzen voor de wegrace en twee voor de tijdrit. "Ik doe op 31 mei de voordracht aan NOC*NSF."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl