Volle terrassen Maastricht, eind oktober 2011
NOS Nieuws

Warmterecord 3 november: 20,9 graden in Maastricht

Het is de warmste 3 november sinds de temperatuurmetingen in 1901 begonnen. In Maastricht was het vanmiddag 20,9 graden, meldt weeronline.nl. Het oude record was 20,7 graden, ook gemeten in Maastricht in 1927.

Vanochtend was het nog 2 graden in Maastricht, waarna het snel opwarmde. In de rest van het land is het door de zon en weinig wind ook zacht najaarsweer. Opvallend was dat het vanochtend vroor in Twente, waar het -1,6 graden was.

Over de hele maand november bekeken, is het de op twee na warmste dag ooit. Vorig jaar werd op 1 november in Ell in Limburg 22 graden gemeten. Daarna volgt 4 november 1994 met 21,1 graden.

Vlinders

Door het opvallend zachte en zonnige weer zijn er nog veel soorten vlinders actief, heeft de Vlinderstichting bekendgemaakt. De afgelopen dagen zijn nog ruim 15 soorten waargenomen, zoals de dagpauwoog en de kleine vos.

Dat is uitzonderlijk, want normaal zijn de meeste vlinders rond deze tijd al dood of weggekropen in schuurtjes of houtstapels om te overwinteren.

Bij enkele soorten, waaronder het koolwitje, is zelfs een derde generatie vlinders uit de pop gekropen. Normaal gesproken kent deze soort twee levenscycli per jaar en gaan de rupsen half oktober in winterrust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl