NOS Nieuws

Geld giro 555 bijna geheel besteed in Filipijnen

Giro555 heeft honderdduizenden mensen in de Filipijnen kunnen helpen met de ruim 36 miljoen euro die twee jaar geleden is ingezameld. Dat zeggen de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555. Het meeste geld ging naar onderdak, water en sanitaire voorzieningen en het creëren van bronnen van inkomsten.

De orkaan Haiyan veroorzaakte twee jaar geleden, op 8 november 2013, een ravage op de eilanden. Het was een van de zwaarste stormen die ooit werden gemeten.

De samenwerkende hulporganisaties zijn tevreden over de voortgang van de hulp. "Er is twee jaar na de ramp veel bereikt", zegt actievoorzitter Simone Filippini. "Met het geld van Giro555 zijn bijvoorbeeld 206.641 mensen geholpen aan onderdak, hebben 34.318 mensen toegang tot latrines, ontvingen 27.790 gezinnen financiële steun en kunnen 81.741 kinderen weer naar school."

Simone Filipini van Giro555

Bijna 90 procent van het geld dat mensen in Nederland stortten voor de hulp is tot nu toe gebruikt. Het is allemaal ten goede gekomen aan de slachtoffers van de orkaan en de herstelwerkzaamheden, zegt Filippini. Er is volgens haar niets aan de strijkstok blijven hangen. "Alles is rechtstreeks naar lokale organisaties gegaan en niet naar overheden. Zo voorkom je dat er geld bij partijen terechtkomt die geen binding hebben met de plaatselijke bevolking."

Nederlandse hulporganisaties stoppen eind dit jaar met de hulp in de Filipijnen. De komende tijd wordt er vooral gewerkt aan het verbeteren van de inkomens van gezinnen. Veel gezinnen verloren door de ramp hun bron van inkomen. De hulporganisaties gaan gezinnen helpen bij het opzetten van een winkel of een boerenbedrijf.

Veerkracht

Er is veel waardering voor de daadkracht waarmee de inwoners van de Filipijnen de ramp te boven komen. "Met een geweldige veerkracht en doorzettingsvermogen bouwen deze mensen aan een nieuw bestaan en richten ze hun blik op de toekomst. Daarmee zijn zij een voorbeeld voor velen", zegt Filippini.

Volgende week gaat Giro555 langs een aantal Nederlandse scholen die twee jaar geleden geld inzamelden, om daar te vertellen wat er in de Filipijnen met hun geld is gebeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl