In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Rijstroken A58 uren dicht voor komst bomendokter

Twee rijstroken van de A58 bij Ulvenhout gaan morgen in beide richtingen een paar uur dicht. De afsluiting is nodig om de komst van een boomonderzoeker mogelijk te maken. Die gaat de toestand van een eikenboom bekijken die in de middenberm van de snelweg staat, schrijft Omroep Brabant.

Om de doorstroming van het verkeer te verbeteren wordt de A58 verbreed. In het nieuwe scenario is mogelijk geen plaats meer voor de eik. Er zijn drie opties: Rijkswaterstaat moet om de boom heen bouwen, hem kappen of verplaatsen. Dat laatste kan alleen als de eik in goede conditie verkeert.

Landgoed

De eik in de middenberm is van historische betekenis. De boom stond ooit aan een laan in het landgoed Anneville. Op dat landgoed verbleef koningin Wilhelmina aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ze hoorde daar het nieuws over de Duitse capitulatie.

De laan werd doorkruist bij de aanleg van de A58 in de jaren 80. Enkele eiken werden gekapt, maar de weg werd zo aangelegd dat een van de bomen kon blijven staan. Later werd zelfs een speciaal bewateringssysteem aangelegd naar de eik, omdat die het moeilijk had in de middenberm.

De rijstroken zijn morgen van tien uur 's ochtends tot vier uur 's middags dicht. Een beslissing over de boom volgt waarschijnlijk pas in maart.

Advertentie via Ster.nl