NOS Nieuws

Internationaal congres in Amsterdam met een luchtje

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

"Hier zitten gegarandeerd moleculen van u in", zegt Stefan Mol van Waternet, het bedrijf dat de drinkwatervoorziening verzorgt in Amsterdam en omgeving. Hij schudt een bus gevuld met korrels. Ze zijn gemaakt uit Amsterdams rioolslib, waar ik als inwoner van de hoofdstad ook dagelijks mijn bijdrage aan lever als ik naar de wc ga.

Het water- en rioolsysteem in Amsterdam is een gesloten systeem, de afvalstoffen worden hergebruikt en dat leidt uiteindelijk weer tot vers drinkwater: een circulair systeem.

Circulariteit is een belangrijk thema tijdens de International Water Week in Amsterdam. De komende dagen zijn in de RAI 25.000 waterkenners bij elkaar. Ze komen uit 140 landen. Er zijn een paar grote waterkwesties in de wereld: watertekorten of juist overvloed door klimaatverandering, watervervuiling en overmatige watergebruik veroorzaken wereldwijd grote problemen.

Maar ook de vraag: wat doe je met het rioolslib? Het antwoord is volgens Waternet het gesloten systeem. Wat de verdienste daarvan is, wordt in de RAI zichtbaar gemaakt door middel van een tuintje. "Het fosfaat dat overblijft van het wc-bezoek van de congresgangers op een dag, is genoeg om dit tuintje 25 jaar te bemesten", zegt Mol.

Waternet werkt dus al zo en haalt zo drinkwater, grondstoffen en energie uit rioolslib. Volgens Mol zou dat overal ter wereld moeten gebeuren. "We moeten af van het wegspoelen van waardevolle stoffen."

  • Joep Maurits / NOS
    Bewerkt slib
  • Joep Maurits / NOS
    Slibverwerkingsinstallatie
  • Joep Maurits / NOS
    Marc-Visscher en Stefan Mol

Deze 'groene' manier van werken krijgt veel belangstelling uit het buitenland, zegt Kees van der Lugt, die ook bij Waternet werkt. Hij staat aan een lopende band waar slib voorbijtrekt. "Daar halen we mooie dingen uit, waaronder energie. We laten dit graag aan de wereld zien en de Waterweek is een platform waarop we kunnen tonen hoe we dit in Amsterdam doen."

De International Water Week duurt tot en met vrijdag. Het is na 2011 en 2013 de derde keer dat het watercongres in de RAI wordt gehouden. Tegelijkertijd vindt ook Aquatech plaats, een vakbeurs voor watertechnologie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl