Gouden Loeki
NOS Nieuws

Twaalf 'reclameparels' in de race voor Gouden Loeki Aller Tijden

Goeiemoggel, Petje Pitamientje, de zwanen van de KLM en de olifant van Rolo. Samen met acht andere spotjes maken deze commercials kans op de titel Gouden Loeki Aller Tijden. De prijs wordt op 25 november uitgereikt ter ere van het 50-jarig jubileum van de Ster.

Een publiekspanel selecteerde vijftig spotjes uit een halve eeuw Nederlandse televisiereclame. Daarna stelde een vakjury een shortlist van twaalf samen, waar het publiek zich via een opiniepeiling door marktonderzoeker GfK weer over mag uitspreken.

"Deze twaalf staan gegrift in ons collectieve geheugen en zijn bepalend voor een tijdperk", zegt juryvoorzitter Barbera Wolfensberger. "Het zijn pareltjes die de tand des tijds glansrijk doorstaan hebben."

De vakjury had de mogelijkheid om enkele wildcards toe te voegen, reclames waarvan ze vonden dat ze niet mochten ontbreken in de shortlist. Dat is één keer gebeurd: 'Lekker lang bellen' van Telfort was net buiten de top-50 geëindigd.

Top-12

Je lacht iedereen uitFiat Panda1983
Petje PitamientjeCalvé1985
KlokCentraal Beheer1989
ZwanenKLM1995
OlifantRolo1996
StoplichtFruit Joy1996
BommetjeMelkunie1997
Der RudiHeineken2002
GoeiemoggelKPN2007
Walk-in-fridgeHeineken2009
PietertjeCalvé2010
Lekker lang bellenTelfort2012

De oudste commercial uit de top-12 is de autoreclame 'Met de Fiat Panda lach je iedereen uit', uit 1983. De nieuwste komt uit 2012, 'Lekker lang bellen' van Telfort. Heineken en Calvé Pindakaas zijn met ieder twee spotjes het best vertegenwoordigd.

Een woordvoerder van de Ster noemt het niet verrassend dat het merendeel van de filmpjes van na 1995 komt. "De Nederlandse reclame werd groot in de jaren 80 en 90. Reclames van King Corn en Jamin zijn natuurlijk legendarisch, maar wel van een ander niveau."

Grote verliezer is misschien wel Centraal Beheer. De filmpjes met de slogan 'Even Apeldoorn bellen' komen twaalf keer voor in de top-50, maar slechts één daarvan haalde de eindselectie.

Onder de genomineerden zijn zeven spotjes die in het verleden al eens een Gouden Loeki wonnen.

Compilatie

De genomineerde filmpjes zijn allemaal online te bekijken. Daarnaast wordt er aanstaande donderdag om 22.50 uur een compilatie van de spotjes uitgezonden tijdens het Ster-blok op NPO1.

De Gouden Loeki wordt sinds 1995 uitgereikt voor het beste reclamefilmpje van het jaar. Sinds 2002 wordt het gala rond de publieksprijs ook uitgezonden op tv.

De prijs is vernoemd naar Loeki de Leeuw, de pop die tussen 1972 en 2004 de Ster-blokken met korte filmpjes opvrolijkte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl