NOS Nieuws

Nieuw vliegtuig moet Chinese luchtvaartambities waarmaken

Eerste Chinese passagierstoestel

China heeft een nieuw vliegtuig gepresenteerd waarmee het land de concurrentie wil aangaan met Boeing en Airbus. De C919 moet het antwoord zijn op de populaire 737 en A320.

De Chinese luchtvaartmarkt groeit door de toenemende welvaart van het land. Het was de Chinese overheid een doorn in het oog dat het land voor de vliegtuigen grotendeels afhankelijk was van buitenlandse fabrikanten. Daarom werd de Commercial Aircraft Corporation of China opgericht.

De COMAC presenteerde de nieuwe C919 vanmorgen in Shanghai, in aanwezigheid van 4000 genodigden. Het straalvliegtuig met twee motoren kan 168 passagiers vervoeren. Volgens COMAC zijn er al 517 orders binnen van 21 klanten, voornamelijk Chinese luchtvaartmaatschappijen.

Certificaten

De ontwikkeling van het vliegtuig begon in 2008 en de eerste vlucht stond gepland voor 2014. Die datum werd niet gehaald; de C919 moet nu volgende jaar zijn maiden flight maken. In 2019 zouden de eerste toestellen kunnen worden geleverd.

Dan moet ook duidelijk worden of andere landen het vliegtuig zullen toelaten. Een kleiner vliegtuig van Chinese makelij, de ARJ-21, heeft bijvoorbeeld nog geen certificaat van de Amerikaanse of Europese luchtvaartautoriteiten gekregen. Dat wordt internationaal gezien als een cruciale stap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl