Een transgender symbool Wikimedia Commons

Het COC wil dat er een wettelijk verbod komt op de discriminatie van transgenders. De organisatie roept minister Plasterk in een brief op dat te regelen. 

Het COC reageert met de brief op een onderzoek van het Transgender Netwerk Nederland (TNN), onder 351 transgenders. Bijna de helft van de ondervraagden kreeg het afgelopen jaar te maken met verbaal of fysiek geweld. 

Ze werden onder meer bedreigd, seksueel lastig gevallen of hun spullen werden vernield. De vorm van discriminatie is zo specifiek, vindt het COC, dat het huidige verbod op discriminatie op grond van geslacht ontoereikend is. 

Thuis

Volgens het TNN hebben veel transgenders hun gedrag inmiddels aangepast. "Zo'n 80 procent kiest voor veiligheid en blijft daarom thuis", zegt TNN-voorzitter Corine van Dun in Nieuwsuur

Bovendien is hun psychosociale positie slecht. "Tweederde van de transgenders is eenzaam, een kwart zelfs in sterke mate", staat in de brief. "Ruim 20 procent deed ooit een zelfmoordpoging; dat is 10 keer vaker dan gemiddeld."

Draagvlak 

Volgens het COC is in de politiek breed draagvlak voor een expliciet verbod. Ook de minister zou er positief tegenover staan. Volgens de belangenorganisatie beloofde minister Plasterk het COC in 2013 politieke steun voor een verbod op transgenderdiscriminatie, maar is er nog geen wetsvoorstel ingediend.

In Nederland zijn naar schatting 390.000 transgenders. 

STER reclame