Günter Schabowski tijdens de gewraakte persconferentie van 9 november 1989 EPA

De man die voortijdig het einde van de Berlijnse Muur inluidde is overleden. Met een verwarrende persconferentie zorgde DDR-functionaris Günter Schabowski in 1989 voor het einde van een tijdperk. 

Schabowski gaf op de avond van 9 november dat jaar een persconferentie in Oost-Berlijn. Hij moest het journaille vertellen dat de regels voor reizen naar West-Duitsland een dag later versoepeld zouden worden. Omdat Schabowski niet de hele vergadering van het partijbestuur had bijgewoond, had hij alleen wat summiere aantekeningen gemaakt.

Toen een Italiaanse journalist vroeg wanneer de regels van kracht werden, begon Schabowski te stamelen. "Dat is... voor zover ik weet... is dat meteen, per direct." 

Met zijn woorden ontketende Schabowski een run op de grensposten in de Berlijnse Muur. Nieuwsgierige Oost-Duitsers wilden kijken of ze echt naar het Westen konden reizen. Onder de voet gelopen grenswachten kozen eieren voor hun geld en openden de grens. 

Pas later werd duidelijk dat het bericht pas die nacht vrijgegeven had mogen worden en dat er een visa-systeem voorzien was. De geest was echter al uit de fles en binnen enkele dagen was de muur geslecht. Nog geen jaar later zou de DDR worden herenigd met de Bondsrepubliek. 

Celstraf

Als lid van het Politbureau van de DDR werd Schabowski in de jaren 90 veroordeeld voor zijn aandeel in de dood van Oost-Duitsers die naar het Westen wilden vluchten. Hij moest enkele maanden de cel in. Als een van de weinige oude Genossen bood hij later excuses aan voor de excessen van het regime. 

Schabowski overleed vanmorgen op 86-jarige leeftijd in Berlijn.

STER reclame