Erdogan komt aan bij het stembureau
NOS Nieuws

'We gaan stemmen voor rust en vrede'

"Turkije is trots op u! Turkije, Turkije, Turkije", roept een uitzinnige menigte naar de Turkse president Erdogan als hij aankomt bij een stemlokaal in de wijk Üsküdar in Istanbul. Voor de tweede keer in nog geen half jaar tijd gaan de Turken vandaag naar de stembus voor een nieuw parlement. Erdogan schreef de nieuwe verkiezingen uit, omdat er na de vorige in juni geen coalitie kon worden gevormd.

"Stemmen is belangrijk voor de toekomst van Turkije", vertelt een 19-jarig meisje dat naar het stemlokaal is gekomen. "We willen rust en vrede in het land, en daarom gaan wij vandaag stemmen", voegt haar vader toe. Haar moeder hoopt dat het geweld na de verkiezingen stopt.

Sinds de vorige verkiezingen is de situatie is de situatie in Turkije flink veranderd. De relatieve vrede tussen de regering en de Koerden maakte plaats voor geweld. Vooral in het oosten van het land, waar veel Koerden wonen, is het onrustig.

Cadeautjes

Terwijl Erdogan binnen zijn stem uitbrengt, delen zijn beveiligers buiten cadeautjes uit aan de kinderen. De meisjes krijgen een pop, de jongens een auto. Als de president weer naar buiten komt, geeft hij mensen een hand en deelt hij handtekeningen uit. Ook de pers is massaal aanwezig.

 • Gulsah Ercetin / NOS
  Erdogan komt samen met zijn vrouw uit het stemlokaal
 • Gulsah Ercetin / NOS
  Sommige kiezers kwamen eerder of bleven wachten om een glimp van de president op te vangen
 • Gulsah Ercetin / NOS
  De Turken gaan vandaag voor de tweede keer in nog geen half jaar naar de stembus
 • Gulsah Ercetin / NOS
  Een Turks gezin dat net heeft gestemd

Veel mensen stonden al een uur te wachten om een glimp van Erdogan op te vangen, vertelt buitenlandredacteur Gulsah Ercetin, die bij het stemlokaal is. "Die mensen moesten daar sowieso heen om te stemmen, maar bleven wachten of kwamen eerder om hem te zien."

De aanhangers vertellen haar waarom ze op de AK-partij stemmen. De meesten zeggen dat het rustig was en goed ging in Turkije voor de vorige verkiezingen. Tegenstanders stellen juist dat Erdogan de chaos in het land zelf heeft veroorzaakt, zodat de mensen weer op de AK-partij, die Erdogan heeft opgericht, gaan stemmen.

Beveiliging

Eerder vandaag bracht de zoon van Erdogan al zijn stem uit in hetzelfde stemlokaal waar zijn vader later aankwam. Nu is Erdogan er zelf met zijn vrouw. "Zoals vaker gebeurde dat onder zware beveiliging", zegt Ercetin. "Zo liepen er mannen in kogelvrije vesten en machinegeweren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl