Marjan Minnesma bij het begin van de klimaatwandeling naar Parijs
NOS Nieuws

Te voet naar de klimaattop in Parijs

Zo’n 550 kilometer heeft ze voor de boeg. Marjan Minnesma, directeur van duurzaamheidsorganisatie Urgenda, start vandaag met een voettocht van Utrecht naar Parijs, waar ze over een maand zal aankomen als daar de klimaattop begint. Het startsein voor vertrek wordt om 13.15 uur gegeven op de Neude.

Urgenda, die in juni dit jaar via de rechter een strenger klimaatbeleid afdwong bij de Nederlandse Staat, is initiatiefnemer van de mars naar Parijs. Dagelijks haken bekende en onbekende Nederlanders aan om een deel van de route mee te lopen.

Signaal

"Met deze tocht willen we in ieder geval een signaal van urgentie afgeven aan de onderhandelaars op de klimaattop", zegt Minnesma. "Wij alleen zullen niet het verschil maken, maar samen met al die signalen die ook uit andere landen komen in aanloop naar Parijs telt het wel op."

'We slaan elke dag een mijlpaal'

Onder de gasten die meelopen zijn André Kuipers, Katja Schuurman, cabaretier Pieter Derks en sociaal-ondernemer Willemijn Verloop, maar ook klimaatexperts en topmannen van energiemaatschappijen en supermarktketens. Zij geven hun visie op klimaatverandering en op de manier waarop we kunnen overschakelen naar een duurzame samenleving.

Vanaf vanavond is er dagelijks een kort verslag van de voettocht te zien op NPO 2, rond 23.00 uur.

We kunnen de aarde leefbaar houden als we samen besluiten om het anders te doen.

Urgenda-directeur Marjan Minnesma

"Met deze tocht willen we ook de samenleving laten zien dat klimaatverandering een probleem is van iedereen en niet alleen van de grote bedrijven", zegt Marjan Minnesma. "We stevenen af op een temperatuurstijging van gemiddeld 4 graden aan het eind van deze eeuw als we het roer niet drastisch omgooien. Mensen schrikken vaak als ze horen wat daarvan de gevolgen zijn, hoe onleefbaar het op veel plaatsen wordt. Er is nog veel onwetendheid en we willen de kennis over de gevolgen van klimaatverandering delen."

"Anderzijds willen we laten zien dat we de aarde leefbaar kunnen houden als we samen besluiten om het anders te doen. We kunnen met zijn allen kiezen voor groene stroom en voor duurzame kleding, er komen straks betaalbare elektrische auto’s op de markt. Als iedereen bereid is om echte stappen te zetten, komen we een heel eind."

Deelnemers aan de Climate Miles bij het vertrek uit Utrecht

In Parijs zullen wereldleiders van meer dan 190 landen nieuwe afspraken maken over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen om de wereldwijde temperatuurstijging tot maximaal 2 graden Celsius te beperken. Die afspraken worden vastgelegd in een nieuw klimaatverdrag, dat in 2020 ingaat.

Minnesma verwacht niet dat die nieuwe afspraken voldoende zullen zijn om in twintig jaar van de fossiele brandstoffen af te komen. Wel hoopt ze dat er serieuze stappen gezet zullen worden, met name door grote landen als China.

"Er zijn altijd landen die dwarsliggen, om diverse redenen. Maar ik hoop wel dat landen individueel meer gaan doen en hun doelen bijstellen. In China zie je bijvoorbeeld dat het aandeel zonne-energie heel hard groeit. De Chinezen moeten iets doen tegen de vieze lucht in grote steden. Door op te schalen wordt het uiteindelijk ook economisch voordeliger. Zo ontstaat er een nieuwe dynamiek."

Tempo

Zorgen heeft Minnesma vooral over het tempo waarin het klimaatprobleem wordt aangepakt. Het draait niet alleen om nieuwe technologieën, maar ook om de wil om te veranderen, meent ze.

"Er is haast geboden. Ik hoop dat de mars naar Parijs daar aan kan bijdragen, dat mensen denken: ik wacht niet langer, ik doe het nu."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl