Sinterklaas op de kerstmarkt in Potsdam EPA

Duits Sinterklaasfeest in gevaar door Zwarte Piet-discussie

time icon

Het Sinterklaasfeest in de Duitse stad Potsdam staat op de tocht. De gemeenteraad heeft besloten dat het evenement niet wordt gesubsidieerd als er zwarte pieten meelopen met de intocht. Het Nederlandse bedrijf dat de spullen levert voor het feest is duidelijk: zonder Zwarte Piet geen Sinterklaas in Potsdam.

De bewoners van de Duitse stad, die net onder Berlijn ligt, vieren de intocht van Sinterklaas al jaren. Het evenement staat een week later gepland dan in Nederland; volgens de Duitsers is Potsdam de laatste plaats waar de Sint stopt voor hij terugreist naar Spanje. 

Eigenlijk kunnen we niet zo veel kinderen teleurstellen.

Henk Ziel, eigenaar van het Nederlandse bedrijf dat de Sint en Piet levert voor de intocht in Potsdam

Vorig jaar werd in Potsdam voor het eerst geprotesteerd tegen de aanwezigheid van Zwarte Piet. Het gemeentebestuur besloot vervolgens dat Zwarte Piet racistisch is en dat de traditie niet thuishoort in de Duitse stad. "Wij geven geen geld meer voor Zwarte Piet", zegt een gemeenteraadslid.

'Dan maar geen sinterklaasfeest.'

Verslaggever Jeroen Wollaars sprak in Potsdam met een aantal betrokkenen over de Zwarte Piet-discussie

Henk Ziel, de eigenaar van het Nederlandse bedrijf dat de sint en pieten voor het feest levert, vindt dat niet kunnen. "Zwarte Piet hoort gewoon bij Sinterklaas", zegt hij. "Als dat niet mag, dan moeten ze er maar gewoon een winterfeest van maken."

Het sinterklaascomité van Potsdam snapt het bedrijf wel. "De Zwarte Piet-discussie is iets Nederlands, wij hebben het nu geïmporteerd", zegt Jörg Beier van het comité. "Als er geen Sint en Piet uit Nederland kunnen komen, kan het feest misschien beter niet doorgaan."

Ziel zou het jammer vinden als het zover komt. "Eigenlijk kunnen we niet zo veel kinderen teleurstellen. Daar zit ik echt mee in mijn maag", zegt hij. "Ik zou verschrikkelijk graag willen dat er ook dit jaar gewoon een Sinterklaasfeest is in Potsdam." 

STER Reclame