NOS Nieuws

Oekraïners lanceren referendum-website

Een groep Oekraïners in Nederland heeft een website gelanceerd over het associatieverdrag van de EU en Oekraïne. Ze willen daarmee voorkomen dat Oekraïne bij het referendum op 6 april 2016 de dupe wordt van een anti-Europa-campagne van GeenPeil.

"We hebben gezien hoe de campagne gevoerd werd", zegt woordvoerder Serge Radochyn, in het dagelijks leven IT-projectmanager. "Daarin zaten veel onvolkomenheden, soms zelfs leugens. Het leek wel een informatieoorlog Russische stijl. Wij willen daaraan tegenwicht bieden." Als voorbeeld van een leugen noemt hij het argument dat er in Oekraïne een burgeroorlog woedt. Dat klopt volgens hem niet: "Het is voornamelijk agressie vanuit Rusland."

Radochyn heeft het vermoeden dat GeenPeil bij de campagne om handtekeningen te verzamelen "input uit Rusland" heeft gekregen, maar hij zegt dat hij dat niet hard kan maken.

EU of Poetin

Ook op de website is de tegenstelling tussen Europa en Rusland goed voelbaar. Het eerste wat bezoekers zien, is de tekst: "Als je voor het associatieverdrag bent, ben je voor Oekraïne als stabiel land, als deel van een groter democratisch geheel van de EU. Als je ertegen bent, ben je eigenlijk voor Poetin."

Wie even doorklikt op de website, vindt informatie over het associatieverdrag en inhoudelijke argumenten voor én tegen. Zo worden de economische en politieke voordelen genoemd, maar ook de interne problemen in Oekraïne. Ook kan door het verdrag de spanning met Moskou toenemen, zo valt er te lezen.

Verder staat er dat Oekraïne waarschijnlijk nog extra geld nodig heeft van de EU, maar dat staat los van het associatieverdrag. Net als een mogelijk EU-lidmaatschap van Oekraïne: "De overeenkomst betekent niet dat Oekraïne een kandidaat-lid van de Europese Unie wordt. Dat komt ook niet dichterbij als resultaat van het associatieverdrag", staat op de site, al erkent Radochyn wel dat veel Oekraïners het verdrag zien als een opstapje naar toetreding.

Waan van de dag

Het referendum op 6 april 2016 is geldig bij een opkomst van minimaal 30 procent. Radochyn roept mensen op om alleen te gaan stemmen als zij zich in de materie hebben verdiept. "Dat is het mooie van democratie, daar wil Oekraïne ook naartoe. Maar wie niet begrijpt waarover het echt gaat, moet niet stemmen. Wij vermoeden dat veel mensen door de waan van de dag hun mening bepalen."

De initiatiefnemers van de website zijn verbonden aan de Stichting Oekraïners in Nederland, die volgens Radochyn enkele honderden Oekraïners vertegenwoordigt. De actieve kern, die ook achter de website zit, telt volgens hem 20 à 30 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl