Mannen roken vaker dan vrouwen ANP
NOS Nieuws Binnenland

Een op de drie rokers wilde stoppen, maar het lukte niet

Eén op de drie rokers heeft het afgelopen jaar vergeefs geprobeerd te stoppen met roken, blijkt uit de Gezondheidsenquête 2014 van het CBS. Vrouwen deden vaker een mislukte stoppoging dan mannen (38 versus 29 procent). Van de verschillende leeftijdscategorieën probeerden jongeren van 12 tot 20 jaar het vaakst vergeefs te stoppen (39 procent) en mensen tussen de 40 en 60 het minst vaak (29 procent). 

Het CBS ondervroeg in deze enquête alleen rokers over hun stoppogingen, waardoor uitsluitend mislukte pogingen in kaart zijn gebracht. Hoeveel pogingen er het afgelopen jaar zijn geslaagd, is niet duidelijk omdat die mensen geen rokers meer zijn en dus niet zijn ondervraagd. 

Ex-rokers

Wel is bekend dat ongeveer 30 procent van de Nederlanders een ex-roker is. Zij hebben dus ooit een geslaagde stoppoging gedaan, maar wanneer is onduidelijk. Ongeveer een kwart van de Nederlanders van 12 jaar en ouder rookt nog wel; mannen iets vaker dan vrouwen. Ze roken gemiddeld elf sigaretten per dag. Tien jaar geleden lag het percentage rokers nog rond de 30 procent, dus 5 procentpunten hoger. Circa 45 procent van de Nederlanders heeft nooit gerookt. 

De resultaten van de Gezondheidsenquête zijn al een half jaar bekend, maar het CBS komt er nu mee naar buiten vanwege de actiemaand Stoptober. Organisaties als KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Longfonds probeerden de afgelopen maand zo veel mogelijk mensen ertoe te bewegen om te stoppen met roken. Het effect van die campagne is nog niet bekend.

STER reclame