ANP
NOS Nieuws

Geld voor nabestaanden MH17

Nabestaanden van de MH17-ramp kunnen geld krijgen uit een fonds van het Maleisische staatsoliebedrijf Petronas. Ze zijn daarover met een brief geïnformeerd. Nabestaanden moeten privégegevens doorgeven en de brief ondertekenen om in aanmerking voor het geld te komen.

Het ‘Care for MH17’ fonds is door Petronas opgericht uit solidariteit en medeleven met de slachtoffers en nabestaanden van de ramp. De oliemaatschappij stelde de dag na de ramp 10 miljoen Maleisische Ringgit beschikbaar; omgerekend ruim 2 miljoen euro. Ook riep het staatsbedrijf andere ondernemingen op om ook geld in het fonds te storten.

De hoogte van het bedrag dat in het fonds is gestort is niet bekend. In de brief staat ook geen bedrag genoemd waar nabestaanden recht op zouden hebben.

Belabberd

Nabestaanden kregen de brief een week voor de presentatie van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. “Een uiterst ongelukkige en belabberde timing in zo’n emotionele tijd”, zegt advocaat Veeru Mewa. Hij is lid van het kernteam van advocaten dat veel nabestaanden bijstaat.

Ook de Stichting Vliegramp MH17, waarin nabestaanden zijn verenigd, was verbaasd over de timing van de brief: “Het zorgde voor veel onrust en vragen”, zegt bestuurslid Evert van Zijtveld.

Vooral de passage waarin stond dat bij ondertekening Malaysia Airlines van verdere aanspraken wordt gevrijwaard leidde tot vraagtekens. De indruk werd gewekt dat mensen die geld uit het fonds zouden krijgen, af zouden zien van schadevergoeding door de luchtvaartmaatschappij.

De brief is heel juridisch en ongelukkig opgesteld en het leek er in eerste instantie op dat nabestaanden door te tekenen af zouden zien van schadeclaims.

Evert van Zijtveld - bestuurslid stichting vliegramp MH17

Volgens Malaysia Airlines is dat zeker niet het geval. “Dit is een initiatief van Petronas waar Malaysia Airlines niets mee te maken heeft” aldus advocaat Robert Pessers. Volgens hem heeft de luchtvaartmaatschappij alleen als tussenpersoon gefungeerd door de brief namens het fonds door te sturen aan nabestaanden.

'Mooi gebaar'

Die uitleg is voldoende voor de Stichting Vliegramp MH17. Van Zijtveld: “Wij zien het als een mooi gebaar met een slecht gevoel voor timing en communicatie”. Ook advocaat Mewa is inmiddels overtuigd van de goede bedoelingen: “Wij zien hier nu geen gevaar in. Wij hebben bevestiging van Malaysia Airlines dat het geen gevolgen heeft voor de zaak”.

Nabestaanden hebben nog een dag de tijd om zich te melden als ze in aanmerking willen komen voor geld uit het fonds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl