Lars Balk in actie voor Jong Oranje. Nu lonkt het Nederlands elftal.
NOS Sport

Internationals zonder interlands dromen van Rio

Eindelijk was daar afgelopen zomer weer eens een hoofdprijs voor de Nederlandse hockeyers: het EK-goud, dat na een jarenlange droogte dan ook luid bejubeld werd. Maar niet alleen omdat er zo lang naar werd uitgekeken. Ook omdat Oranje met de Europese titel op zak, en de overtuigende manier waarop die tot stand kwam, vol vertrouwen kan toewerken naar de Olympische Spelen.

Een kwestie van deze lijn doortrekken naar Rio, zou je zeggen. Maar zo dacht bondscoach Max Caldas er duidelijk niet over. De groep waarmee hij in korte tijd al tot succes in staat bleek, vulde hij minder dan een jaar voor de Spelen aan met de nieuwelingen Lars Balk en Bjorn Kellerman.

'Kijk uit naar mijn debuut'

De twee trainen nu anderhalve maand mee en al droegen ze het Oranjeshirt nog nooit, ze zijn als lid van de 26-koppige olympische trainingsgroep serieus in beeld om mee te gaan naar Rio. Het zijn dus eigenlijk internationals zonder interlands. Al komt daar snel verandering in als het aan henzelf ligt.

"Ik kijk uit naar mijn debuut", zegt Balk. "Al had ik er eigenlijk niet op gerekend dat ik nu al in beeld zou zijn, aangezien Oranje een goed EK heeft gespeeld en de Olympische Spelen al dichtbij zijn. Ik droomde al wel van de Spelen, maar dan die van 2020."

Lars is heel volwassen voor een pas 19-jarig pikkie.

Bondscoach Max Caldas

Voor Caldas is het evenwel heel logisch om juist nu te sleutelen aan zijn team. "Want veranderen doe je juist als je wint", zegt de Argentijn. "Niet als je verliest, dan is het veel te makkelijk om de schuld te geven aan een bepaalde speler of een bepaald staflid."

Übersterke verdediger

"Bovendien zoek ik altijd naar het beste scenario om de ploeg klaar te stomen voor een toernooi", vervolgt Caldas. "Daarom zijn Bjorn en Lars er nu bij. Zij kunnen iets toevoegen. Lars in verdedigend opzicht en Bjorn aanvallend."

Balk speelde zich in de kijker door bij Jong Oranje en zijn club Kampong in de belangrijkste wedstrijden verdedigend overeind te blijven. Of zoals Caldas het verwoordt: "Lars is een übersterke verdediger. En een zeer volwassen speler voor een pas 19-jarig pikkie."

Reis geannuleerd

Kellerman bewandelde een langere route. De 25-jarige aanvaller speelt al een tijdje mee in de top van de hoofdklasse, eerst voor Rotterdam en nu voor Kampong. Toch was hij eerder niet in beeld bij Oranje. Kellerman geeft toe dat hem dat destijds een beetje verbaasd heeft, zoals hij nu verbaasd is dat die kans zich toch nog ineens heeft aangediend.

"Beide vond ik verrassend ja, maar ik kijk niet meer terug. Ik kijk alleen naar de kans die ik nu heb bij Oranje en dat is supergaaf." Dat Kellerman die kans niet meer zag aankomen, blijkt wel uit de reisplannen die hij al had gemaakt.

"Ik heb mijn plannen om naar Peru te gaan voorlopig uitgesteld. Mijn ticket is nog geldig tot augustus 2016, dus het liefst laat ik hem verlopen. Dat zou namelijk betekenen dat ik naar de Spelen ga."

Kellerman dankt zijn uitverkiezing aan zijn scorend vermogen. Caldas: "Bjorn is een zeer gevaarlijke spits, die heel gemakkelijk kan scoren. En je zou het misschien niet zeggen, maar daar hebben wij er niet veel van."

"Wij hebben vooral creatieve mensen voorin in plaats van doelpuntenmakers, maar Bjorn is een echte doelpuntenmaker. Hij kan scoren met de forehand, backhand, uit rebounds en tip-ins."

Hockey World League

De grote vraag is waar de voorlopige oproep uiteindelijk toe leidt. Er is slechts plaats voor zestien spelers in de olympische selectie en het lijkt onwaarschijnlijk dat daar hockeyers bij zullen zijn die nog geen toernooi-ervaring hebben.

In dat licht is de Hockey World League, over ruim een maand in India, een grote kans voor Balk en Kellerman om essentiële ervaring op te doen en zich echt te tonen aan de bondscoach.

"Het zou inderdaad kunnen dat zij meegaan naar India", kijkt Caldas vooruit naar volgende week, het moment dat hij de HWL-selectie bekendmaakt. "Maar er zijn meer mogelijkheden om ze op dat niveau te testen. We gaan begin volgend jaar bijvoorbeeld ook nog naar een oefentoernooi in Argentinië, dus Balk en Kellerman gaan hoe dan ook de kans krijgen om zich te bewijzen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl