De ministers van BuZa van Rusland, de VS, Saudi-Arabië en Turkije bij het overleg in Wenen
NOS Nieuws

Rusland wil rebellen en Koerden bij Syrië-overleg

Rusland heeft bij het begin van de bijeenkomst over Syrië voorgesteld de rebellen van het Vrije Syrische Leger en de Koerden bij toekomstig overleg over Syrië te betrekken.

Het overleg in Wenen begon vanochtend, met als belangrijkste deelnemers de VS, Rusland, Saudi-Arabië, Iran en Turkije. In totaal nemen twintig landen deel, maar het bewind-Assad en de Syrische rebellen zijn niet in Wenen vertegenwoordigd.

Rusland en Saudi-Arabië hebben lijsten uitgewisseld van rebellengroepen die aan het overleg kunnen deelnemen. De Russen vragen de rebellen een delegatie samen te stellen die met een eensgezind plan komt voor Syrië.

Voorzichtig optimisme

Voor het overleg waren de Amerikaanse minister Kerry en zijn Duitse ambtgenoot Steinmeier voorzichtig optimistisch.

VN-gezant De Mistura voor Syrië zei dat de afgelopen vier jaar hebben aangetoond dat er geen militaire oplossing is voor het conflict in Syrië. Het belangrijkste aan de bijeenkomst van vandaag is dat die plaatsvindt, zei De Mistura. Hij hoopt dat het overleg de Syriërs enig perspectief biedt.

Iran

Een Syrische oppositieleider en een rebellencommandant wezen gisteren direct al elk voorstel af waarin wordt voorgesteld verkiezingen te houden in Syrië, waarbij president Assad kandidaat staat.

Iran zou in Wenen een overgangsperiode van zes maanden willen voorstellen, waarna de bevolking kan stemmen over het lot van Assad.

Vertegenwoordiger van de oppositie en de rebellen noemen zo'n voorstel bij voorbaat waanzinnig. Ze wijzen erop dat miljoenen mensen het land zijn ontvlucht en dat in Syrië anarchie heerst. Eerlijke verkiezingen zijn onder die omstandigheden onmogelijk, zeggen de rebellen en de oppositie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl