Bibian Mentel
NOS Sport

Mentel geopereerd aan nieuwe tumor in long

Paralympisch kampioene op de snowboardcross, Bibian Mentel-Spee, is donderdag in het Leids Universitair Medisch Centrum geopereerd aan een tumor in haar long. Zo'n drie weken geleden werd er bij een reguliere controle een nieuwe tumor ontdekt bij haar.

Het is de zevende keer in vijftien jaar tijd dat ze geholpen wordt aan een agressieve vorm van kanker. In maart werd Mentel nog behandeld wegens longkanker. "De longfoto's zagen er goed uit, maar de uitslag van de CT-scan liet een nieuw plekje zien."

'Vijf minuten heel hard gehuild'

De nieuwe tumor zat vlak naast de plek waar in maart ook een tumor werd weggehaald. Mentel: "Ik heb vijf minuten heel hard gehuild toen ik het hoorde, maar dacht ook meteen: die tumor moet er zo snel mogelijk uit. Dan ben ik ook weer sneller hersteld."

In 2001 werd er voor het eerst kanker bij haar geconstateerd, toen ging het om een tumor in haar rechterbeen. Dat been moest uiteindelijk geamputeerd worden. Sindsdien is de kanker al een aantal keren teruggekeerd in haar longen.

Hoe lang het herstel gaat duren, is nog niet te zeggen.

Mentel over tumor

'Scream for Bibian'

Edwin Spee, de man van Mentel, is een actie gestart om enerzijds zijn vrouw een hart onder de riem te steken en anderzijds geld in te zamelen om innovatie op het gebied van longtransplantatie te ondersteunen. Met behulp van een nieuwe technologie kunnen donorlongen vaker en beter ingezet worden om de honderden longpatiënten die Nederland jaarlijks kent, te helpen.

Aan de actie, genaamd ‘Scream for Bibian’, doen diverse bekende Nederlanders mee. Onder wie Guus Hiddink, Lobke Berkhout, Rintje Ritsma, Erben Wennemars, Bob de Jong en Kim Lammers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl