De amateurfotograaf noemde zijn foto 'Paddy Cultivation', oftewel: 'Rijst Teelt'
NOS Nieuws

Indiase leraar maakt beste armoedefoto

Sujan Sarkar, een leraar in de Indiase staat West-Bengalen, was onderweg naar zijn werk toen hij een familie zag werken in een modderig rijstveld. Hij pakte zijn camera uit zijn tas, maakte een foto en won hiermee de prijs voor beste armoedefoto van de liefdadigheidsorganisatie CGAP.

Toen de foto werd gemaakt, was in India het regenseizoen aan de gang; er is een dreigende lucht te zien. De familie plant rijst, omlijst door de hak in de modder.

"Het leven is een strijd voor deze mensen", zegt Sarkar tegen de organisatie van de fotowedstrijd. "Maar het samenwerken als gezin op eigen land en het zien groeien van de gewassen die ze telen, brengt vreugde en voldoening op hun gezichten."

Unaniem

De jury ontving meer dan 3000 foto's uit 77 verschillende landen, maar koos unaniem voor de foto van Sarkar. De jury was vooral gecharmeerd van het licht- en kleurgebruik waardoor de foto eruitziet als een schilderij.

"Waar veel mensen landbouw vies vinden, straalt deze foto juist de schoonheid ervan uit. En de schoffel staat symbool voor hoe de familie zichzelf onderhoudt", aldus de jury.

Andere kijk

Hulporganisatie CGAP is onderdeel van de Wereldbank en zet zich in om armoede te bestrijden. Volgens de organisatie zorgt de fotowedstrijd voor een andere kijk op armoede. "Met fotografie kijken we op een visuele manier naar de uitdagingen en de weerbaarheid van werkende armen in de wereld."

De tweede prijs ging naar de Chinese Liming Cao voor de foto 'Fishing with a net'
De derde prijs ging naar de Indiase Pranab Basak voor de foto 'Hands for Freedom'
'Creating the Creator' van de Indiase Prathamesh Vinod Ghadekar won in de categorie 'Women's Use of Financial Services'
De Peruaanse David Martin Huamani Bedoya won met zijn foto 'Eleuterio the Hairdresser' in de categorie Latijns Amerika en de Cariben

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl