De Palestijnse president werd ontvangen in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Rutte en Kamerleden vragen Abbas geweld te veroordelen

Premier Rutte heeft de Palestijnse president Abbas gevraagd de Palestijnen op te roepen af te zien van geweld. Dat deed hij in een ontmoeting op het Catshuis. Minister Koenders, die ook bij de ontmoeting was, zei dat Abbas het geweld inderdaad veroordeelt. Koenders vindt dat belangrijk, "al is het maar een heel klein stapje".

Eerder vandaag deden Kamerleden eenzelfde soort verzoek aan Abbas. Het geweld tussen Palestijnen en Israëliërs is de laatste weken weer opgelaaid en Kamerleden vinden het van belang dat Abbas niet alleen afstand neemt van Israëlische acties, maar ook van Palestijnse messtekers.

Gezag tanende

Het gesprek van de Kamerleden met Abbas was besloten. Sommige Kamerleden zijn tevreden met de reactie van Abbas, volgens andere gaat hij niet ver genoeg.

PvdA-Kamerlid Servaes vindt dat Abbas het geweld wel degelijk veroordeelt. Maar volgens hem heeft de president het probleem dat veel jongeren niet meer naar hem opkijken en dat zijn gezag tanende is. "Abbas kiest de goede woorden, maar er is veel meer nodig om het probleem op te lossen."

Dubbel gezicht

Kamerlid Voordewind van de ChristenUnie vindt dat Abbas een "dubbel gezicht" toont. "Hij wil het geweld best in de breedte veroordelen, maar hij roept de jongeren niet op om het geweld te stoppen." Servaes en Voordewind doen hun uitspraken in het NOS-programma Studio Den Haag. Dat is morgen vanaf 16.00 uur te zien op NPO Politiek.

Abbas is in Nederland voor het 'Nederlands-Palestijnse Samenwerkingsforum'. Daarin proberen wetenschappers, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties de banden aan te halen. Behalve Abbas en andere politici reizen ook tientallen mensen uit het bedrijfsleven mee. De Palestijnse president heeft morgen ook nog een ontmoeting met koning Willem-Alexander.

Rutte vraagt Abbas geweld te veroordelen
Koenders: goed dat geweld veroordeeld wordt
Kamerleden vragen Abbas geweld te veroordelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl