Leden van de Syrische Nationale Coalitie in gesprek met de Arabische Liga
NOS Nieuws

Syrische oppositie niet welkom bij overleg in Wenen

De gematigde politieke tegenstanders van de Syrische president Assad zijn niet uitgenodigd voor de internationale conferentie morgen in Wenen over Syrië. Op de vraag of de Syrische Nationale Coalitie is uitgenodigd, zei een woordvoerder: "Nee, dat is niet gebeurd. Dat is een zwak punt, omdat er over Syrische zaken wordt gesproken zonder dat er Syriërs bij zijn". Voor zover bekend is ook de Syrische regering niet uitgenodigd.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Bogdanov zegt dat er elke dag telefonisch contact is met de Syrische oppositie en dat er ook besprekingen zijn geweest in Moskou, Parijs en Istanbul.

Iran

Aan de bijeenkomst in Wenen doen zo'n twaalf landen mee: landen die het regime van president Assad steunen en landen die zijn aftreden hebben geëist. Ook Iran, een land dat Assad steunt, is uitgenodigd.

Het Vrije Syrische Leger, een gewapende verzetsgroep, is het daar niet mee eens. "Iran is een deel van het probleem en niet de oplossing", zegt een commandant. "En de Iraanse deelname zal het bewijs daarvan aan de rest van de wereld leveren."

Aartsrivaal

Iran is een aartsrivaal van Saudi-Arabië, dat ook naar Wenen komt. De Saudiërs willen de besprekingen benutten om erachter te komen of Iran en Rusland echt op vrede uit zijn, zei de Saudische minister van Buitenlandse Zaken.

Iran zet zich op zijn beurt af tegen de aanwezigheid van Saudi-Arabië. "Het Saudische regime heeft oorlogsmisdaden begaan en zijn aanwezigheid in Wenen is dubieus en illegaal", zei de commandant van de Iraanse strijdkrachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl