De torpedobootjager USS Lassen op archieffoto
NOS Nieuws

Hardere toon China in conflict met VS om Zuid-Chinese Zee

China zal "alle mogelijke maatregelen" nemen als de Amerikanen in de toekomst weer een oorlogsschip naar de Spratley-eilanden in de Zuid-Chinese Zee sturen. De waarschuwing werd uitgesproken door een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Dinsdag voer de Amerikaanse torpodebootjager USS Lassen langs de eilandjes waar zowel China als de buurlanden aanspraak op maken. Met de actie wilde de VS zijn zorg uiten over de Chinese aspiraties in de Zuid-Chinese Zee. De Amerikaanse regering verklaarde later dat met de operatie in de zee in overeenstemming is met het internationale recht. De VS kondigde ook aan dat er meer van die acties zullen volgen.

Overleg

China beschouwt beschouwt de Spratley-eilanden als zijn bezit. Het heeft een twaalfmijlszone ingesteld rond de eilandjes, waar buitenlandse schepen niet zonder zijn toestemming mogen komen.

De Chinese woordvoerder zei dat de USS Lassen de Chinese soevereiniteit heeft geschonden. Hij liet zich er niet over uit aan welke maatregelen China denkt als de Amerikanen daar nog eens zo'n schip laten varen.

De Chinezen ondernamen dinsdag geen actie tegen het Amerikaanse schip en hielden het bij een protest.

Later vandaag bespreekt de commandant van de Chinese marine de zaak met een Amerikaanse admiraal.

Merkel

Bondskanselier Merkel, die in China op bezoek is, roept China op de territoriale spanningen met zijn buurlanden op diplomatieke wijze op te lossen. Ze stelt voor de kwestie voor te leggen aan een internationaal gerechtshof.

Ze zei ook dat het belangrijk is dat de handelsroutes op zee open blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl