NOS Nieuws

Volkswagen in de rode cijfers door sjoemeldiesel

Voor het eerst in 15 jaar is Volkswagen in de rode cijfers gedoken. Het autoconcern moet door afschrijvingen over het derde kwartaal in verband met 'dieselgate' een nettoverlies van 1,7 miljard euro incasseren, tegen een winst van bijna 3 miljard vorig jaar.

De verkopen lijken nog weinig te lijden te hebben onder het schandaal dat naar buiten kwam op 18 september, een kleine twee weken voor het einde van het derde kwartaal. De omzet van de bouwer van merken als Audi, Skoda, Seat, Porsche en Volkswagen steeg met 5 procent naar 51,5 miljard euro.

Wel liep de productie van nieuwe auto's met 11 procent terug en werden er bijna 4 procent minder auto's verkocht, in onder meer China en Japan.

Het bedrijf heeft in het derde kwartaal 6,7 miljard euro opzijgezet voor rechtszaken, schadeclaims en de reparatie van 11 miljoen auto's. Analisten denken dat Volkswagen uiteindelijk nog veel meer geld kwijt is. Daarbij noemen ze bedragen van 30 tot 35 miljard euro.

Europese test

Vandaag praten experts in Brussel over een nieuwe test die eind 2017 ingevoerd moet worden. Veel steun heeft de nieuwe strengere test nog niet. Dat komt door gigantische belangen die auto-producerende landen in Europa hebben. Duitsland maakt jaarlijks bijna 6 miljoen auto's en in het land is 1 op de 7 banen gekoppeld aan de auto-industrie. Bij Volkswagen alleen al werken in Duitsland 278.000 mensen.

Ook in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië is de economie sterk afhankelijk van de auto-industrie. Die landen willen daarom een langere overgangsperiode voor de nieuwe testen. Nederland en Zweden steunen het voorstel voor de nieuwe testen en de snelle invoering ervan wel.

De auto-industrie is bang dat strengere testen auto's duurder maken en er dus minder verkocht zullen worden en dat dat weer gevolgen heeft voor de werkgelegenheid. Ruim 10 procent van de Europese industrie zit in de auto-industrie, en er zijn ruim 12.1 miljoen banen mee verbonden. Veel landen pleiten, mede daarom, voor een gefaseerde invoering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl