NOS Nieuws

Turkse politie doet inval bij kritische media

Inval bij kritische Turkse media

Enkele dagen voor de verkiezingen is de Turkse politie binnengevallen op een vijftal redacties van kritische radio- en tv-stations, kranten en websites in Istanbul. De redacties werden gisteren al onder overheidstoezicht geplaatst.

Tientallen sympathisanten van de belaagde media werden op straat door de politie met een waterkanon uit elkaar gejaagd.

Zwarte dag

Onder andere Kanaltürk, Bügün TV en twee krantenredacties waren het doelwit van de politieacties. "Beste kijkers, wees niet verbaasd als jullie binnen enkele minuten politieagenten in onze studio zien", zei de presentator van Bügün-TV kort na de inval. De complete politie-inval werd live uitgezonden door de televisiezenders.

De verschillende media zijn eigendom van de Koza Ipek Holding, die banden zou hebben met Fethullah Gülen, een van de grootste tegenstanders van president Erdogan.

Dinsdag schoof de overheid al het bestuur van de holding terzijde, om zelf de teugels in handen te nemen. Vervolgens zetten de journalisten op de website van Bügün-TV in grote letters de boodschap: "Een zwarte dag voor de Turkse democratie en voor de vrijheid".

Gülen

Fethullah Gülen is een islamitische geestelijke die is uitgeweken naar de VS, maar nog veel invloed heeft in Turkije.

Erdogan heeft in de afgelopen jaren honderden politie- en justitiekopstukken die tot Gülens invloedssfeer zouden horen, ontslagen of overgeplaatst naar onbelangrijke posten.

PvdA-Europarlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri twitterde na de inval zeer bezorgd te zijn over de persvrijheid in Turkije. In Turkse cellen zitten tientallen kritische journalisten vast.

Ankara trok in september de verblijfsvergunning in van de Nederlandse correspondent Fréderike Geerdink. Zij schreef vaak over de positie van de Koerdische bevolking in Oost-Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl