NOS Nieuws

PvdA wil basisschool en kinderopvang samenvoegen

De kans is groot dat basisscholen en kinderopvang straks makkelijker kunnen samenwerken. De PvdA wil dat regels verdwijnen die het basisscholen en de voor- en naschoolse opvang belemmeren om zich bij elkaar te voegen. De VVD steunt dit plan waarschijnlijk.

Er moeten volgens de PvdA kindcentra komen waar ouders hun kinderen kunnen brengen voor zowel school als opvang. De partij vraagt tijdens de behandeling van de begroting Onderwijs staatssecretaris Dekker dit beter mogelijk te maken.

Basisscholen met opvang worstelen met de huidige regels. Zo mag een leraar bijvoorbeeld lesgeven aan 26 kleuters, maar als de kinderen een uurtje vrij zijn, mogen er maar maximaal 20 kleuters in een opvangruimte zijn. Zo staat het in de wet, maar de PvdA wil deze regel schrappen.

Zittenblijvers

Behalve het voorstel van de PvdA worden er meer plannen besproken tijdens de begrotingsbehandeling. Zo wil het CDA strenger controleren op onnodige zittenblijvers in het middelbaar onderwijs. Een school krijgt een jaar extra geld voor een zittenblijver. Het CDA wil dat dat geld naar de verbetering van het onderwijs gaat.

De VVD pleit er in het debat voor de ambities in het onderwijs flink op te schroeven en meer aandacht te besteden aan talent. Als het aan de VVD ligt, sleept Nederland de komende vijftien jaar vijf Nobelprijzen in de wacht op het gebied van "maatschappelijke uitdagingen" als klimaatverandering en waterschaarste.

Thuiszitten

D66 en de SP maken zich zorgen over leerlingen die thuiszitten, bijvoorbeeld door een gedragsstoornis. Om ouders te helpen hun kind op school te krijgen, wil D66 het recht op onderwijs vastleggen in een wet. Als een school het kind niet wil plaatsen kunnen de ouders terugvallen op de wet, is het idee.

Ook de SP wil het thuiszitten van leerlingen voorkomen. Die partij wil dat chronisch zieke kinderen niet meer verplicht vijf dagen naar school moeten. Een jaarprogramma zou voor die groep moeten worden opgesplitst in twee jaar.

30-plus

D66 maakt zich ook sterk voor mensen met een baan die nog willen studeren. De partij denkt dat veel 30-plussers weer een studie oppakken als ze gebruik kunnen maken van het studievoorschot. Ze kunnen dan geld lenen tegen een lage rente.

D66 schat dat door deze regeling tussen de 80.000 en 200.000 mensen van boven de 30 een opleiding gaan doen, die ze anders niet zouden volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl