NOS Nieuws

'Jeugdzorg verliest belang kind uit het oog'

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

Kinderen in de jeugdzorg krijgen te vaak geen passende zorg, of die zorg komt niet op tijd. Dat komt doordat gemeenten en jeugdzorgorganisaties te veel bezig zijn met hun eigen belang en te weinig met dat van het kind. Dat concludeert de Kinderombudsman Marc Dullaert na eigen onderzoek.

Alle partijen kijken onder druk van bezuinigingen naar de kosten. Ze schuiven kinderen door naar een volgend loket of geven goedkopere zorg die niet altijd passend is, zegt Dullaert.

Bewuste afweging

Gemeenten discussiëren lang met andere instanties en andere gemeenten over de kosten. Het gevolg is volgens de Kinderombudsman dat ouders van het kastje naar de muur worden gestuurd en dat het lang duurt voor kinderen de juiste zorg krijgen.

Marc Dullaert: "Het is logisch dat een grote verandering in de jeugdzorg tijd kost, maar ik zie dat er echt bewuste afwegingen worden gemaakt die ten koste gaan van wat het kind echt nodig heeft."

Dullaert: belang van kind niet voorop

Ambtenaren gaan volgens hem ook op de stoel van de zorgprofessional zitten, terwijl dit niet de bedoeling is van de nieuwe Jeugdwet. Een moeder, die anoniem wil blijven, vertelt hoe een verwijsbrief van de huisarts niet genoeg was. "De gemeente-ambtenaar zei dat hij toch echt even zelf langs kwam om 'de situatie te beoordelen'. Hij zei: mevrouw, ik ga over de centen en dus kom ik het bepalen. Ik heb de man bedankt en toen via een kinderziekenhuis hulp gezocht en gekregen, gelukkig."

Staatssecretaris Van Rijn zegt in een reactie dat hij de signalen van de Kinderombudsman serieus neemt. Hij roept mensen op voorbeelden te melden. De staatssecretaris wil gemeenten die hun boekje te buiten gaan aanspreken. "Alleen een professionele jeugdhulpverlener kan bepalen welke zorg een kind nodig heeft. Daar is de wet glashelder over", aldus Van Rijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl